Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Magyar törzsek vándorlása

| sopronmedia.hu | Kultúra

Posztereken mutatják be a vándorló magyar törzsek történetét a Fórum Múzeum elkülönített terében. A Magyar törzsek vándorlása a Dél-Uráltól a Keleti-Alpokaljáig című vándorkiállításon megjelennek Sopron megye 10–11. századi régészeti kutatási témái.

– Gazdag leletanyagra leltek a régészek, így feltérképezhették a honfoglalás idején vándorló magyarok életét Sopronban és környékén – kezdte köszöntőjét dr. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke.  

Petkes Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia magyar őstörténeti témacsoportjának egykori kutatója, a tárlat szerkesztője azt mondta, hogy a kiállítás egy hatkötetes könyvsorozat alapján valósult meg. Ebben egykori őseink viseletéről, vallási szokásairól és a hazánktól távol eső régészeti lelőhelyekről adott átfogó képet.

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszönetet mondott a Scarbantia Társaság lelkes munkatársainak. Mint kiemelte, a kiállítás választ adhat arra, hogy miként tudtunk megmaradni évszázadokon át a kontinens közepén.

A poszterkiállítás a tervek szerint 2020. március 15-ig lesz látogatható. sopronmedia.hu

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.