Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lendületben

Lendületben

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Lendületben – ezt a beszédes címet adták a Koraesti hangversenybérlet szervezői a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar február 7-i koncertjének, melyen a karmester a soproni születésű prof. dr. Rybach László lesz.

– A világ számos pontján sok-sok hangversenyt dirigáltam  – mondta el Rybach László. – De amikor szülővárosomból, Sopronból kapok felkérést, akkor mindig elérzékenyülök, hisz igaz, hogy több mint hatvan évvel ezelőtt, de egykoron én is tagja voltam a Horváth József által dirigált soproni szimfonikus zenekarnak, sőt egy korai művemet be is mutatta az együttes. Az viszont nagy szívfájdalom számomra, hogy ma már mutatóban sincs senki a korosztályomból a zenekarban – tette hozzá Rybach professzor.

Az egykori soproni bencés diák geofizikus-hallgatóként 1956-ban részt vett az egyetemi forradalmi bizottság munkájában, ezért távollétében elítélték. Tanulmányait így a világ egyik legjobb egyetemen, a zürichi műszaki egyetemen fejezte be, ahol aztán később professzor is lett, és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának választotta.

– A bencés gimnázium államosítását követően a Széchenyiben érettségiztem, majd a zeneakadémiára készültem, mégpedig zeneszerzés szakra. Ugyanis Pongrácz Erzsébet, aki a zongoratanárnőm volt, néhány művemet megmutatta Weiner Leónak, aki állítólag tehetségesnek tartott – emlékezett pályaválasztására Rybach László. – Özvegy édesanyám azonban nem tudta volna finanszírozni a budapesti tanulmányokat, maradtam Sopronban, és geofizikus lettem, amit nem bántam meg.

A Besançonban megrendezett nemzetközi karmesterverseny győztesének néhány évvel ezelőtt pedig nagy álma is valóra vált: az újévi koncerten a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart dirigálta nagy sikerrel. – Februárban ismét hazamegyek. Igen, mindig így mondom: hazamegyek vezényelni, melyre nagyon készülök, úgy szakmailag, mint lelkileg. Az pedig külön öröm számomra, hogy Kóczán Péternek, a kiváló brácsaművésznek, az együttes szakmai vezetőjének köszönhetően a koncertprogramban Gounod, Offenbach, Saint-Saëns művei mellett a befejező szám egy saját szerzeményem lesz, melynek azt a címet adtuk, hogy Szvinges lendülettel. Ezt a farsangi hangulathoz illő zenét eredetileg 1988-ban egy férfikarra és a Quintetto Inflagranti zürichi fúvósötös számára írtam, nagy öröm számomra, hogy most a szülővárosom zenekara is előadja.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...