Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lenck-villa: Muzsikál a múzeum
Dárdai Árpád

Lenck-villa: Muzsikál a múzeum

| Munkatársunktól | Kultúra

„Főúrnak éreztem magam! – ezekkel a szavakkal köszönte meg id. Orbán Aladár a Lenck-villa kertjében felcsendülő muzsikát a Múzeumok Éjszakáján.

Muzsikáló Múzeum címmel indította el 2013-ban a Soproni Múzeum különleges sorozatát, melyben a Fő téri Storno-gyűjteményben élő zene csendült fel. Dárdai Árpád a repertoárt a helyszínhez igazította, a barokk és klasszicista kompozíciók közül is a lélek legmélyebb rétegeit érintő fúgák, prelúdiumok, szonáták lengték be a szobákat. A Lenck-villa kertjében is hasonló hangulatot szeretne teremteni a soproni karmester: - A vendégek megnyilatkozásai alapján a látott és a hallott élmények – így együtt – gazdagabbá teszik a helyszíneket. Nem szeretném, ha a zene magamutogató lenne vagy dominálna. Arra vágyom, hogy teret és időt hagyjon a kertnek, az épületnek, a kiállításnak és persze annak is, hogy beszélgessünk, együtt legyünk.

A soproni karnagy első alkalommal július 28-án, szerdán zongorázik a villa Deák tér felé néző erkélyén este 7-től egy órán át. A Muzsikáló Múzeum című program alatt nem csak a kert, de a kiállítás is hosszított nyitva tartással, 21 óráig várja a látogatókat. A sorozat következő estjére két héttel később, augusztus 11-én kerül sor, amikor rendhagyó módon zenés könyvbemutatóra várja a villa a látogatókat 18 órától. Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia Margitay Zoltánnal jelentetett meg értékes dokumentumokkal, fényképekkel, eddig ismeretlen anyagokkal kiegészített könyvet Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címen. A könyvbemutatót Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, valamint Nagy Ibolya operettprimadonna és Jenei Gábor színész, operett- és musicalénekes szereplése teszi különlegessé, akik a zeneszerző operettjeinek dalaiból mutatnak be válogatást.

Augusztus végén tér vissza a megszokott formájában a Muzsikáló Múzeum a Lenck-villába, elsőként 25-én szerdán este, majd szeptemberben még két alkalommal (szeptember 8-án és 22-én) folytatódik a sorozat.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...