Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös időutazáson
A Balfi utcai Zettl–Langer magángyűjtemény a 19. századi Sopron haladó szellemű, művészetpártoló polgári kultúrájának egyik legszebb emléke. Felvételünkön Langer Ágnes, a tárlat gondozója. Fotó: Filep István

Sopronban számtalan múzeum működik

Közös időutazáson

| Köves Andrea | Kultúra

Az értékeket hordozó gyűjtemények előtt tiszteleg a múzeumi világnap május 18-án. Sopronban szerencsénk van: a kiállítóhelyek és tárlatok sokasága közül választhatunk.

Egy borúsabb nyári napon érdemes felkerekedni, és felkeresni a soproni múzeumokat, amelyek nem csak a turisták számára jelentenek tartalmas időtöltést. A Soproni Múzeum számos látnivalóval kényezteti a látogatókat. Minden évszakban a város más-más arcát tekinthetjük meg a Tűztorony tetejéről. Sopron egyik legjelesebb épülete a Lenck-villa, amelynek már a kertje is visszarepít a boldog békeidőkbe. Az impozáns épület modern kiállítótereiben a Mestermű: Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című tárlattal várja a látogatókat. A Központi Bányászati Múzeum hazánk egyik legnagyobb műszaki múzeumaként a hazai bányászat tárgyi emlékeit, dokumentum- és fotóanyagát őrzi és mutatja be. Élménydús időtöltést kínál a családoknak a Macskakő Gyermekmúzeum felkeresése. Közép-Európában szinte egyedülálló az Új utcai Ó-zsinagóga, amely a 12. század végén, a 13. század elején épült: imaház, gyűlésterem és iskola is volt egyben. A Bécsi utcában található a Pék-ház, a műemléképület jobb oldali szárnyában helyezkedik el a pékség, a kenyérbolt és a cukrászda, bal oldala a pékcsalád otthona volt egykoron. A Fő téri Patika-ház épületében a 17. század közepétől működött gyógyszertár, amelynek eredeti berendezését mutatja be a kiállítás. A Fő téri múzeumi kiállítóhelyeken a Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-ház összekapcsolásával egy új, komplex múzeumi egység jön létre Múzeumnegyed elnevezéssel. A nagyszabású épület- és infrastruktúrafejlesztés 2020 óta zajlik, várhatóan év végére adják át a kiállításokat.

Igazi időutazást kínál a Balfi utcai Zettl–Langer gyűjtemény. A 19. századi Sopron haladó szellemű, művészetpártoló polgári kultúrájának egyik legszebb emléke a magángyűjtemény, a művészeti és szellemi örökséget az itt lakó ükunoka és családja ápolja.

A Fő tértől néhány lépésre található az Erdészeti Múzeum, amely hétvégente az erdők titkaiba, a selmeci diákhagyományokba kalauzolja el a látogatókat, de öt kontinens ritkaságszámba menő trófeából is ízelítőt nyújt. A világ számos pontjáról származó vasúti lámpák világában mélyedhetnek el a látogatók a Tűztorony közelében található Vasúti Lámpa Galériában. A több mint 450 éves múltra visszatekintő soproni evangélikus gyülekezet története egyidős a magyarországi reformáció megjelenésével. Ezt a több évszázados történetet a Soproni Evangélikus Múzeum 2015-ben újranyílt állandó kiállítása közvetíti az érdeklődők számára. Igazi családi program lehet az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark felkeresése a Muckon, ahol az erdei ökoszisztéma értékeivel ismerkedhetünk élményszerűen.

Kapcsolódó cikkek