Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kórus és kamarazenekar
Október 22-én a Kórus Spontánusz a reformációról emlékezik meg

Kórus és kamarazenekar

| Munkatársunktól | Kultúra

Zsoltárfeldolgozásokkal, többek között Georg Friedrich Händel Dixit Dominus című művének előadásával emlékezik meg a re­­formáció 500. évfordulójáról a soproni Kórus Spontánusz.

A barokk zene mesterének korai korszakában készült darabját október 21-én Szombathelyen, a református templomban, október 22-én 15 órától pedig a soproni GYIK Rendezvényházban adja elő a vegyes kar és a Camerata Pro Musica Kamarazenekar énekes szólisták közreműködésével.


– Itáliai útja során Vivaldi és Corelli nagy hatással volt a fi­­atal Händelre, és életre szóló nyomokat hagyott komponálásán – mondta a koncert fő mű­­sorszámáról Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Mindent elsöprő lendületű muzsika ez, mely komoly kihívás énekesnek, kórusnak és szólistának egyaránt – árulta el a kórusvezető, aki egyben a koncert karmestere is lesz egyben.


A hangversenyek programjában a nagyszabású Händel-mű mellett a Kórus Spontánusz előadásában Claude Goudimel, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Kodály Zoltán zsoltárfeldolgozásai is felcsendülnek. A Camerata Pro Musica Kamarazenekar pe­­dig Händel op 6. No 7. jelzésű concerto grossóját játssza majd.

Együttműködés

A kórus és a kamaraegyüttes városokon átívelő együttműködésének gondolata Szombathelyről származik. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaiból 1995-ben alakult Camerata Pro Musica Kamarazenekar eddig több mint 300 koncertet adott: többek közt a bécsi Konzerthaus, valamint dublini és corki koncerttermek közönségét bűvölte el előadásával. Hangversenyeiket a Bartók Rádió és az ORF is közvetítette.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...