Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koncertek a tantermekben
A soproni szimfonikusok tagjai koncerteztek a Liszt-központban

Koncertek a tantermekben

| Munkatársunktól | Kultúra

Több ezer diáknak vitték „házhoz” no­vem­ber­ben a klasszikus zenét a soproni szimfonikusok.

Tizenhatszor lépett fel novemberben a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarának tagjai szerte a megyében, több mint 4000 fiatalnak koncerteztek itáliai barokk szerzők műveiből. A turné november 29-én ért véget a Liszt-központban, ahol 130 soproni diák hallhatta többek között Corelli műveit és Vivaldi híres Négy évszak című hegedűversenyének részleteit.


– Fiataloknak játszani igen nagy felelősség és kihívás is egyben – mondta el Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. – Egyrészt ők a legkritikusabb korosztály, és közülük többeknek nincs semmilyen korábbi tapasztalata ezzel a műfajjal kapcsolatban. Azaz sokszor több száz év kommunikációs szakadékán kell átsegítenünk őket néhány perc alatt. Másrészt pedig óriási lehetőség is ez, mert szerencsés esetben megnyithatunk, megmutathatunk olyan szellemi–érzelmi dimenziókat, amelyek kivezetnek bennünket a hétköznapok szürkeségéből, fásultságából.


A Filharmónia Magyarország által szervezett koncertsorozat megyei állomása volt Sopron és Győr mellett Fertőszentmiklós, Kapuvár, Csorna, Mosonmagyaróvár, Kimle, Jánossomorja és több megyei kisebb település, mint Koroncó, Rábapatona, Lébény és Bősárkány.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...