Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Koncertek a tantermekben
A soproni szimfonikusok tagjai koncerteztek a Liszt-központban

Koncertek a tantermekben

| Munkatársunktól | Kultúra

Több ezer diáknak vitték „házhoz” no­vem­ber­ben a klasszikus zenét a soproni szimfonikusok.

Tizenhatszor lépett fel novemberben a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarának tagjai szerte a megyében, több mint 4000 fiatalnak koncerteztek itáliai barokk szerzők műveiből. A turné november 29-én ért véget a Liszt-központban, ahol 130 soproni diák hallhatta többek között Corelli műveit és Vivaldi híres Négy évszak című hegedűversenyének részleteit.


– Fiataloknak játszani igen nagy felelősség és kihívás is egyben – mondta el Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. – Egyrészt ők a legkritikusabb korosztály, és közülük többeknek nincs semmilyen korábbi tapasztalata ezzel a műfajjal kapcsolatban. Azaz sokszor több száz év kommunikációs szakadékán kell átsegítenünk őket néhány perc alatt. Másrészt pedig óriási lehetőség is ez, mert szerencsés esetben megnyithatunk, megmutathatunk olyan szellemi–érzelmi dimenziókat, amelyek kivezetnek bennünket a hétköznapok szürkeségéből, fásultságából.


A Filharmónia Magyarország által szervezett koncertsorozat megyei állomása volt Sopron és Győr mellett Fertőszentmiklós, Kapuvár, Csorna, Mosonmagyaróvár, Kimle, Jánossomorja és több megyei kisebb település, mint Koroncó, Rábapatona, Lébény és Bősárkány.

Kapcsolódó cikkek

Alkonykapcsoló

Alkonykapcsoló

2018. 06. 27. | Munkatársunktól

A Várkerület Galériában mutatták be az elmúlt héten Turbuly Lilla Alkonykapcsoló című verseskötetét. A költővel Turbuly Éva beszélgetett. Az esten Jacsó Erika fuvolaművész működött közre.

 
Népzene és néptánc

Népzene és néptánc

2018. 06. 27. | Munkatársunktól

A több mint két évtizedes múlttal rendelkező Soproni Néptáncfesztivál 2018-ban is színvonalas produkciókkal, népzenei és világzenei koncertekkel várta az érdeklődőket a belvárosban az elmúlt hétvégén.