Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Komolyzene küldetéssel
Boros Misi a soproni koncertje előtti próbán. Ilyenkor természetes az izgalom. Fotó: Filep István

Boros Misi: A virtuóz csodagyerek mára művésszé érett

Komolyzene küldetéssel

| Etzl Edgár | Kultúra

A közelmúltban adott önálló koncertet Sopronban Boros Misi, a „zongora hercege”. A tehetséges művészt egy egész ország ismerte meg 2014-ben, amikor 11 éves korában megnyerte a Virtuózok nevű komolyzenei tehetségkutatót. Misi már 18 éves, jelenleg Münchenben tanul a zeneművészeti egyetemen.

– Fel tudtad dolgozni, hogy gyerekként váltál híressé?

– Már a Virtuózok idején, a televíziós szereplésekkor éreztem: mindegy, hogy élő közönség előtt és több millió tévénézőnek játszom vagy otthon a családnak. Ma is úgy érzem, nincs rajtam teher, én csak a zene szépségeit vagyok hivatott átadni a hallgatóságnak.

– Meddig maradsz Misi, mikor leszel Mihály?

– Ezt a nevet a televízióban kaptam. A Virtuózokba Boros Mihályként jelentkeztem, ott ragadt rám a Misi név. Mivel nem én választottam, megváltoztatni sem én fogom. Lehet, hogy néhány év múlva már Boros Mihályként mutatnak be a közönségnek, de úgy is alakulhat, hogy 75 évesen is Misiként játszom majd a zongorán.

– Mit jelent számodra a komolyzene?

– A komolyzene és általában véve a művészet fantasztikus dolog. A nagy, zseniális zeneszerzők munkái időtlenek, és épp annyira aktuálisak napjainkban, mint abban a korban, amikor születtek. Ezek a művek az örökkévalóságnak íródtak, az anyagi világon túli értékeket hordoznak magukban. Manapság sok negatív érzelem nyomasztja az embereket. A zenehallgatás jó kikapcsolódás, közben eltávolodhatunk a hétköznapi gondjainktól. Ezt tehetjük zenelejátszóval is, de az igazi varázs élő koncerten tapasztalható meg. Azt gondolom, minderre egyre nagyobb szükségünk van. Küldetésemnek érzem, hogy átadjam ezt a varázst az embereknek.

– A Virtuózok előtt jégkorongoztál. Ma a zenélésen túl mivel töltöd az idődet?

– A mindennapi gyakorláson túl építi a játékot az olvasás, kedvenc költőm például Pilinszky János. Munkái hatottak rám. Szeretek kiállításokat látogatni, Münchenben erre bőséges a lehetőség.

– Kik azok az emberek, akik egyengetik az utadat?

– Hálás vagyok szüleimnek, akik mindenben támogatnak, valamint Bogányi Gergely zongoraművésznek, aki hosszú évek óta mentorál. Megyimóreczné Schmidt Ildikó fontos személy az életemben, tizenkét évig tanított zongorázni. Jelenleg Antti Sii­rala finn zongoraprofesszornál tanulok, aki a mentorom jó ismerőse. Sokan állnak mellettem, aminek örülök.

– Harmadszor léptél fel Sopronban, mi a véleményed a városról?

– Tudom, hogy tavaly volt a népszavazás századik évfordulója, ez egy csodálatos történet, amire büszkék lehetünk. Egyébként Sopron az egyik kedvenc városom az országban. Sok kedves ismerősöm él itt, rokonaim is vannak a közelben, de legszívesebben a közönség miatt jövök ide vissza.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...