Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kinyitott a barlangszínház

Kinyitott a barlangszínház

| Munkatársunktól | Kultúra

Az ötvenedik évad a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök hangversenyével és múltidéző kiállítással kezdődött.

A játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. komolyzenei eseményekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel várja a közönséget júliustól egészen szeptember közepéig.

Bűvös az újranyitás dátuma, hiszen 1937. június 27-én rendezték az első koncertet a barlangszínházban, miután Dohnányi Ernő felfedezte a teret a kultúra számára és birtokba vette a helyet a komolyzene. Majd 1970-ben ugyanezen a napon a győri Kisfaludy Színház átadta a színpadot a színházművészetnek. Most pedig a világjárvány és leállás után az újrakezdés jegyében az előadó-művészettel ismét találkozhatunk itt, amire szellemileg, lelkileg nagy szüksége van az embereknek minden nap. Erről beszélt Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a megnyitón, hozzáfűzve, hogy szerették volna Dohnányi-szellemiségéhez illő előadással kezdeni az évadot. Ezért is nyitja meg a játszóhelyet most a helyi szimfonikus zenekar.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében kiemelte: a barlangszínház közösséget teremt, a játszóhely történetének különleges részét képezi ez.  

- A nézőtéren egyszerre dobban a szívünk, mindannyian egy egységben kerülünk a látottak hatása alá. Mindannyiunkat felvidít egy komédia, megérint egy szépen előadott szimfónia, s ugyanúgy megrendülünk Odipusz király tragédiáján, ahogy azok is, akik ötven évvel ezelőtt megtekintették az előadást ezen a helyszínen. Ez unokáink esetében sem lesz másképp, ugyanúgy elvarázsolja ez a hely őket, ahogy minket elvarázsolt és nagyapáinkkal is ezt tette - mondta a polgármester, aki azzal folytatta, hogy ikonikus hellyé vált a barlangszínház, hiszen neves művészek - köztük Simándy József is - szerepelt a játszóhelyen, itt forgatták A kőszívű ember fiai című film egyes jeleneteit, s hálával tartoznak mindenkinek, aki fellépett a falak a között. Hozzáfűzte, nem csupán a hely, hanem az időpont is különleges. Amikor a londoni Globe Színház a pestis járvány miatt bezárt, William Shakespeare nem keseredett el, hanem hittel telve dolgozott, munkálkodott, hitt abban, hogy nagy műveket képes színpadra írni. A polgármester pedig bízik abban, hogy a soproni színművészek is hasonlóan cselekednek majd a hűség évadában, amely különleges szezon lesz, hiszen Sopron és a környező községek lakói 100 éve szavaztak arról, hogy Magyarországhoz tartozhassanak. Ezért kapta meg a település a Civitas Fidelissima címet.  

Az évadnyitóra eljött Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, hiszen elődjük a Kisfaludy Színház akkori igazgatója, Várady György alapította meg a fertőrákosi játszóhelyet. Felidézte, hogy nagy örömmel érkezett a barlangszínházba hiszen színészként, rendezőként a Mindhalálig Beatles, később a Hotel Menthol és a Made in Hungária előadásokkal emlékezetes esteken lehetett itt. Majd a győri teátrum a Co-Opera koprodukció keretében szerepelt A sevillai borbély és a Figaro házassága darabokkal a barlangszínházban. Ezután egy anekdotát osztott meg a közönséggel, hogyan került Bánffy György beugróként az Oidpusz királyba.

A szombati eseményen részt vett Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas szlovákiai magyar színész, érdemes művész, aki az 1970. június 27-i előadásban Kreon szerepét alakította. Ő azóta nem járt és nem is játszott a barlangszínházban. A jubileumi évadot Ratkó József István imája című költeményének elmondásával köszöntötte. Az ünnepségre eljött Barcza Attila országgyűlési képviselő, Palkovits János Fertőrákos polgármestere, Michael Fichtenbaum, a St. Pölten–i Europaballett művészeti igazgatója, Philipp Preiss, az osztrák együttes marketing és nemzetközi kapcsolatainak igazgatója, Artur Kolmakov koreográfus és Michael Kropf balettmester, koreográfus. A rendezvényen Savanyu Gergely színművész konferált.

Az esten rendezték az öt előadásból álló Dohnányi RESTART komolyzenei bérlet első koncertjét. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Szuperhősök címmel tisztelgett a koronavírusos helyzetben helytálló egészségügyi dolgozók, valamint mindazok előtt, akik a járvány idején is példás munkával szolgálták a társadalmat, közösségeiket. A hangversenyen Beethoven Egmont-és Coriolan-nyitányai mellett James Bond-és más híres filmek zenéi, valamint Gounod Faust-keringője és Erkel Ferenc Palotása csendültek fel Kóczán Péter művészeti vezető vezényletével.

A koncert után pedig a közönség megtekinthette az erre az alkalomra készült múltidéző kiállítást és vetítéses bemutatót.  

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...