Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kinyíltak a hűség kapui
Soproni Somlai Attila kiállítását Járóka Lívia Európa parlamenti képviselő nyitotta meg Fotó: Németh Péter

Soproni Somlai Attila tárlata a Munkácsy-teremben

Kinyíltak a hűség kapui

| Horváth Ferenc | Kultúra

A Munkácsy-teremben nyílt meg Szent Mihály napja alkalmából Soproni Somlai Attila kiállítása, amelyet Járóka Lívia Európa parlamenti képviselő személyes hangvételű gondolataival ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Bizonyára minden művész életében vannak olyan fordulópontok, amelyek hosszú időre meghatározzák pályafutását. Ilyen lehetett az a pillanat Soproni Somlai Attila életében, amikor felvillant benne, megfesti a soproni kapukat. Lehet, tudatosan vagy tán’ ösztönösen ráérzett, hogy a „kapu szimbólum” több mint az adott téma, mélyebb összefüggéseket is rejthet.


Az eredmény látványos és elgondolkodtató, de annak is érdekes lehet, aki nem akar többet az esztétikai élménynél, nem szeretne többet, mint ráismer­ni, rácsodálkozni azokra a ka­­pukra, kapualjakra, amelyek előtt szinte naponta elhaladunk, amelyeket gyakran átlépünk, de mégsem ismerünk igazán, nem szólva a nyitott kapuk mögötti építészeti, művészeti vagy történeti értékekről. A tárlaton látható ka­puk (és néhány ablak) – amelyek többsége valóban kinyitható, és láthatóvá válik a mö­­göttes világ – alkalmasak arra, hogy az esztétikai élményen túl valóban rácsodálkozzunk – újra és újra – Sopronra, a mi világunkra, felidézzük történelmünket, a város életét, és elgondolkozzunk, mit is üzennek ezek a kapuk a jelen és a jövő emberének, hogy mit üzen Sopron a vi­­lágnak. Mert a kapu nem csupán elválaszt, hanem összeköt: évszázadokat, embereket, sorsokat. És ahogy Soproni Somlai Attila vallja: ”…a kapu maga a lehetőség. Hogy belépjünk máshová… és hogy elhagyjunk valamit…”.

A kiállításmegnyitón zsúfolásig megtelt a Munkácsy-terem. Jelen volt dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő is. Pa­­taki András, a Pro Kultúra igaz­­gatója köszöntőjét követően Járóka Lívia szo­­ci­ál­an­tro­po­ló­gus, Európa parlamenti képviselő érzelmekben gazdag, személyes motívumokra, emlékek­re épülő megnyitójában bontotta ki és méltatta a mű­­vész munkásságát, amely túlmutat a város falain, hiszen Soproni Somlai Attila sopronisága üzenetet hordoz mindannyiunk számára, éljünk bárhol is Európában. Nem véletlen tehát, hogy a hűség ka­­pui kinyílnak majd Szombathelyen, Budapesten és várhatóan Brüsszelben is.

A megnyitón közreműködött Varga Gábor (zongora), Madarász Eszter (fuvola) és Kovács Etele énekművész. A kiállítás ok­­­tóber 22-ig látogatható, hétfő kivételével 10–18 óra között.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...