Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kínában koncertezett a brácsaművész

| Kóczán Bálint | Kultúra

Kínában búcsúztatta 2018-at és ugyanott köszöntötte az új évet Kóczán Péter. A soproni brácsaművész a bécsi operaház zenészei által alapított Mozart Orchesterrel koncertezett több városban.

– Az idei turné a dél-kínai Ghuangzhouban kezdődött december 28-án, a szilvesztert és az újév első napját Pekingben töltöttük, majd Szencsen és Csangsza érintésével Kína északkeleti nagyvárosában, Sanghajban végeztünk január 5-én – kezdte Kóczán Péter, amikor kínai fellépéseiről faggattuk. 

A soproni brácsaművész számára nem újdonság, hogy külföldön koncertezik, lassan tíz éve ugyanis soproni munkája mellett kisegítőként dolgozik a bécsi operában.

– Gyakorlatilag 2011 óta részt vehetek a ­Mozart Orchester működésében, mivel ezt az együttest is az operaház zenészei alapították még az 1980-as években. Zenekari művészként brácsa szólamvezetői pozícióra hívnak rendszeresen muzsikálni. Bár egy viszonylag szűk repertoárból, kilencvenkilenc százalékban Mozart műveiből áll össze a műsorunk, mindig „észnél kell lenni”, mivel nagyon magas minőségi elvárásoknak kell megfelelni minimális próbalehetőséggel – fejtette ki a Pro Kultúra kulturális igazgatóhelyettese, aki szerint a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó énekes szólisták kísérése jelenti.

A Mozart zenekar évi 120 koncertet ad Bécsben, emellett évente legfeljebb 12–15 fellépést vállal külföldön. A bécsi koncerteket a Musikvereinben, valamint a nyári időszakban az Operában rendezik meg.

Megtudtuk, az alapfilozófiát az határozza meg, hogyan lehet a klasszikus zenét eljuttatni széles közönségrétegekhez. Ezt szolgálja a „körítés”, a külsőségek, valamint a speciális marketingstratégiák alkalmazása. – Számomra ez nagyon tanulságos, hiszen óriási a verseny Bécsben és a nemzetközi zenei életben egyaránt.

Kóczán Péter szólt a soproni tervekről is, hiszen idén szeretnék méltó módon megünnepelni a Soproni Szimfonikus Zenekar fennállásának 190. évfordulóját. Ennek része lesz több izgalmas soproni koncert és egy németországi turné. A Wespa vonósnégyessel pedig a Magyar Rádió Márványtermében is fellép márciusban.


Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...