Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képekkel üzennek
E. Gruber Henriette és Erdélyi Gábor Gabo közös kiállítása a Munkácsy teremben látható.Fotók: Filep István

Sopronban 66. alkalommal rendezik meg az ünnepi heteket

Képekkel üzennek

| Munkatársunktól | Kultúra

A Soproni Ünnepi Hetek részeként három rangos kiállítást is megnyitottak múlt héten Sopronban. A Munkácsy teremben a képzelet határtalan világában kalandozhatunk, a Liszt-központ aulájában a béke szólamai elevenednek meg, a Rondellánál pedig színes fotókat láthatunk.

Élénk és szürreális

Kirándulás a képzelet határtalan világának napsütötte és nyomasztó vidékein – megnyílt E. Gruber Henriette és Erdélyi Gábor Gabo alkotóművészek közös kiállítása szombaton a Liszt-központ Munkácsy termében.

Az élénk színű, lehetetlen tereket és a szürreális, sötét alakokat is felvonultató tárlat megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

Kiállításmegnyitó-beszédet mondott Kuli László Pro Architectura díjas építész, aki kiemelte: a képek ötvözik a természetes és mesterséges, élő és holt, ősi és jövőbeli, könnyed és súlyos dolgok ábrázolását. A megnyitón fellépett Matthias Marggraff csellista, ismertebb nevén Ultrachello. A tárlat július 7-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

Performansz a békéért

Civilizációnk borotvaélen táncol, amikor háborúzunk – erről szól Huber Vilmos festőművész Performansz a békéért című kiállítása, amelyet szombaton nyitottak meg a Liszt-központ aulájában.

– Európának békére van szüksége, hiszen a szomszédos Ukrajnában két és fél éve borzalmas áldozatokat követelő, véres háború dúl. Azon kell dolgoznunk, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a konfliktusba – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester, aki megköszönte Huber Vilmosnak, hogy kiállításával kiáll a béke mellett és a háború ellen.

A tárlatot Schey Eta nyitotta meg, közreműködött Savanyu Gergely színművész, valamint a Civitas Pinceszínház tagjai, akik mozgásszínházi performansszal mutatták be a háború nyomása alatt szenvedő emberek érzéseit. A kiállítás július 14-ig látogatható.


A Performansz a békéért című kiállításon a háborútól szenvedő emberek érzései is megelevenedtek.

Elkapott pillanatok

Pont – 24 címmel nyílt kiállítás múlt szerdán a nagy Rondellánál. A Lichtclique Fotó-/Filmklub Eisenstadt harmadik alkalommal szervezte meg az összburgenlandi fotótárlatot, ezúttal a nyugat-magyarországi, így a soproni fotósok bevonásával. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Sass László önkormányzati képviselő is.

A kiállítás július 7-ig tekinthető meg. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

SÜH: élmény és érték

SÜH: élmény és érték

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Kezdődik a 66. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata. A 120 programot 30 helyszínen több mint 3000 közreműködővel élvezheti a közönség. Idén is kiem...