Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Képek, amelyek megszólítanak
Az Esterházy-palota Melinda termében Kovács-Gombos Dávid Belső távlat című tárlata, a Kárpáti malom galériájában pedig Gerencsér Pán Tamás grafikusművész alkotásai láthatók. Fotók: Filep István

A felújított Kárpáti malom galériájában most rendeztek először kiállítást

Képek, amelyek megszólítanak

Két rangos kiállítás is megnyílt múlt héten Sopronban: az Esterházy-palota Melinda termében Kovács-Gombos Dávid Belső távlat című tárlata, a Kárpáti malom galériájában pedig Gerencsér Pán Tamás grafikusművész alkotásai láthatók.

A belső világ képei

Kovács-Gombos Dávid Belső távlat című tárlatán 22 képet láthatunk, melyek többsége az elmúlt években készült.

– A kiállításom címe utal arra, hogy a munkáim tájképek, viszont ezek a tájak nem valóságosak, hanem a belső világomban léteznek – részletezte az alkotó. – 1998–1999 körül döntöttem el, hogy hivatásszerűen szeretnék festészettel foglalkozni. A tárlaton a nézők elé táruló képi világ 2008 óta jellemzi az alkotásaimat. Előtte mindenfélével kísérleteztem: festettem freskót, megrendelésre indiánt, tölgyfát és portrét. Mindezek hatására alakult ki a jelenlegi stílusom.


Dávid a festészetet tartja a hivatásának, de vizuális kultúrát és ének-zenét is tanít egy általános iskolában, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében pedig rajzot. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire befolyásolta a pályaválasztását az, hogy a szülei, Gergácz Berta és Kovács-Gombos Gábor festőművészek, ennyit felelt: – Biztos, hogy befolyásolta. Az absztrakt festészet és a leghaladóbb irányzat számomra természetes formanyelv volt, ezért talán bátrabban mertem kifejezni önmagam. A klasszikus, lerajzolós festészet csak jóval később jött, és utána tértem vissza megint az absztrakt ábrázoláshoz.

Kovács-Gombos Dávid második önálló soproni tárlatát egykori rajztanára, Gáspárdy Tibor festőművész nyitotta meg. Az eseményt a művész fiának, a 12 éves Kovács-Gombos Domonkosnak az éneke színesítette.

A tárlat június 15-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Malmárium a malomban

Egy évtizeddel ezelőtt olyan pezsgő kulturális életet álmodott dr. Kárpáti György a malomba, mint amilyen volt nagyapja, Kárpáti Sándor zeneszerző idejében. Gerencsér Pán Tamás grafikusművész tárlatmegnyitója bizonyította: az álomból valóság lett.

– Amikor több mint tíz évvel ezelőtt a malomban jártam, már akkor éreztem: különleges kisugárzással rendelkezik az épület – mesélte Gerencsér Pán Tamás a megnyitón. – A felújítás befejeztével ez a különös aura még erősebbé vált, ezért is annyira megtisztelő, hogy a galéria legelső kiállításán én mutathatom be alkotásaimat. Hoztam teljesen új képeket is, de a korábbiakból is válogattam, így egyfajta gyűjteményes kiállításnak is tekinthető.


A tárlatot Kovács-Gombos Gábor festőművész nyitotta meg, aki ünnepi gondolataiban kiemelte: a grafikusművész egyedi stílusa épp olyan izgalmakat kínál egy irodalomkedvelő, mint a vizualitásban járatos kiállításlátogatónak. Művészetében összefonódik az alkotó sokoldalúsága, különleges látásmódja.

A tárlat a Malmárium címet kapta, amely annyira megtetszett dr. Kárpáti Györgynek, hogy ezt a nevet viseli mostantól a galéria is. A jövőben újabb tárlatoknak ad majd otthont a különleges kiállítótér, a kertben zenei és közösségi programok várják majd a közönséget.

A kiállítás július 31-ig látogatható szombatonként és vasárnaponként 10 és 18 óra között, a július 30-i finisszázson a közönség megtekintheti dr. Kárpáti György Gerencsér Pán Tamásról készített filmjét.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek