Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kékfrankos koncertek
Az újítással a meglévő Liszt Ferenc hangversenybérlet mellett a soproni közönség számára könnyedebb koncertsorozatot is kínál a Győri Filharmonikus Zenekar Fotó: Soproni Téma-archívum

A barlangszínházban is fellép a Győri Filharmonikus Zenekar

Kékfrankos koncertek

| P. Horváth László | Kultúra

A Győri Filharmonikus Zenekar idén nyáron újraindítja a népszerű, soproni Kékfrankos hangversenybérletét a barlangszínházban. Az első koncert nyár elején lesz, amelyen soproni kórusok is fellépnek majd.

A Győri Filharmonikus Zenekar fertőrákosi barlangszínházba meghirdetett koncertsorozatáról az elmúlt csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Liszt-központban.

– Öröm és megtiszteltetés, hogy Győri Filharmonikus Zenekar mint nemzeti besorolású zenekar újabb programmal látogat Sopronba – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Városunkban gazdag a kulturális kínálat: van színház, barlangszínház, szabadtéri előadások, kiállítások. A cél az, hogy a jövőben is fenntartsuk, sőt, tovább bővítsük a minőségi kulturális lehetőségeket.

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nagy reményeket fűz a júniusban kezdődő és szeptemberig tartó háromalkalmas koncertsorozathoz. Ezek az események nemcsak a helyieknek, hanem az ide érkező hazai és külföldi turistáknak is minőségi szórakozást nyújtanak.

– A rendhagyó koncertsorozat helyszíne a fertőrákosi barlangszínház, az előadások este nyolckor kezdődnek – tette hozzá Ősz Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóhelyettese. – Az első koncert június 13-án lesz: Carl Off Carmina Burana című kultikus műve csendül fel. A zenekart a soproni színház zenei vezetője, Oberfrank Pál vezényli, bemutatkozik két soproni kórus (a Sonitus Scarbantiae Női Kar és a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus), valamint a színház gyerekkórusa is. A következő állomáson, augusztus elsején „A tribute to John ­Williams” koncerten a világhírű alkotó legismertebb szerzeményeiből válogat a győri társulat. Olyan filmek zenéit adják elő egy különleges átiratban, mint például a Schindler listája, a Jurassic Park, A cápa vagy éppen a Csillagok háborúja. A bérlet lezáró programjának vezető szólistája Bogányi Gergely, aki Liszt Ferenc I. zongoraversenyét adja elő szeptember 5-én. A második felvonásban felcsendül Dvorák mesterműve, az Új világ című szimfónia.

A társulat a kivételes zenei élmények mellett borbemutatóval is készül: a klasszikus zene szerelmesei a Jandl borászat termékeit kóstolhatják meg.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatóhelyettese elmondta: Győri Filharmonikus Zenekarral évek óta jó a kapcsolat: a Liszt-központban rendszeresen tartanak hangversenyeket, amelyek a jövő évadban is folytatódnak. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...