Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jelenetek egy házasságból
Gál Tamás és Kiss Szilvia Fotó: Pluzsik Tamás

Jelenetek egy házasságból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Jelenetek egy házasságból című Ingmar Bergman adaptációt láthatta a közönség a Soproni Petőfi Színház stúdiószínpadán, a Liszt-központ Széchenyi-termében.

Emblematikus alkotás volt a film is Liv Ullmann-nal és Erland Josephsonnal, és a darab soproni bemutatója sem okozott csalódást.  

– Bergman nemcsak kiváló filmrendező, hanem egy elképesztően zseniális író is, amit már megtapasztaltam az Őszi szonátánál és most ennél az alkotásánál is – fogalmazott Pataki András. – Egy teljesen hétköznapi témát dolgoz fel úgy, hogy az tele van érzelemmel, indulattal, megbocsátással és szeretettel, felvázolja, hogy a házasságban ki, milyen szerepeket vesz fel, és azoktól hogyan akar szabadulni. Azt hiszem, nem lesz olyan néző, aki egy-egy mondatban ne ismerne majd magára, ne ismerne majd a maga házasságára.

Az előadás különös pikantériája, hogy azt Kiss Szilvia és Gál Tamás személyében igazi házaspár adja elő. – Szilvivel boldog házasságban élünk, és mindketten nagyon is el tudunk vonatkoztatni attól, amit a darabban mutatunk – mondta az első soproni előadást követően a Johant alakító Gál Tamás. – Ez így is van rendjén, azzal együtt, hogy az előadás sokakban sebeket szakít fel, nem mintha ez volna a célja, de Bergman darabja látom és érzem, hogy nagyon mélyet hat. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...