Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Illúzió a papréti zsinagógában
A papréti zsinagógában 18 nagyméretű fotó látható Fotó: Pluzsik Tamás

Illúzió a papréti zsinagógában

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Közel másfél évtizedes múltra tekint vissza a Soproni Fotóművészeti Kör augusztusi, úgynevezett Rondella tárlata. A kiállításnak idén (a páneurópai piknik szabadtéri tárlata miatt) nem a várkerületi nagy Rondella adott otthont, hanem a papréti, egykori ortodox zsinagóga.

– Csodálatosak a fények, ezzel együtt sajátos atmoszférája is van ennek az épületnek, ami úgy gondolom, méltó helyszíne az Illúzió címet viselő kiállításunknak – mondta köszöntőjében Ujvári Gábor, a Soproni Fotóművészeti Kör elnöke. – Hogy miért ezt a címet adtuk? A fotográfia a valóság leképezésére szolgál, ezt a valóságát pedig ki-ki a maga módján, a fotóművészet eszköztárával alakítgatja, illetve aki ezt nem teszi, az pusztán a valóság egy szeletét ragadja ki, ami maga a valóság illúziója.  

A tárlatot Pataki András, a Pro Kultúra igazgatója, a Soproni Petőfi Színház főrendezője nyitotta meg, aki a kiállítás címét egy gondolatsorral összekötve utalt az épület szomorú sorsára is. – Maga az illúzió szó alapjelentésében annyit tesz: érzékcsalódás, látszat. De van az illúziónak egy másik jelentése is: alaptalan remény. S talán ez a szomorú jelentés köti ide ezt a kiállítást a papréti zsinagógához, amely most feléled tetszhalott állapotából, s újra élet költözik belé. Erről a helyről vitték a halálba zsidó sorstársainkat, akik számára a remény már valóban alaptalan volt azokban a napokban. Akkor ez volt az illúziók háza, az alaptalan remények háza. Most újra az illúziók háza lett a Soproni Fotóművészeti Kör kiállító alkotóinak jóvoltából. Gyönyörködjenek benne, röptessék meg a fantáziájukat és gondolataikat az itt látható fotók segítségével!

A kiállításon megtekinthető tizennyolc nagyméretű fotó alkotói: Ambrits Tamás, G. Nagy László, Hainer István, Hajdú László, Herr József, Kiss Péter, Kránitz András, Mayer Kornél, Molnár Zoltán, Németh Béla, Pócza Gábor, Simon Tibor, Soltész Boglárka, Süveg Gábor, Szabó Márton, Tóth Tibor és Ujvári Gábor.

A tárlat szeptember 13-ig hétköznapokon 15 és 18 óra között tekinthető meg. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...