Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Hűséggel festve”
A XXI. Őszi Tárlaton festményeket, grafikákat, kisplasztikákat, textilre készült alkotást és fotókat állítottak ki. Fotók: Filep István

XXI. Őszi Tárlat: November 7-ig láthatóak az alkotások

„Hűséggel festve”

| Huszár Judit | Kultúra

Hétfőn, a magyar festészet napján nyílt meg a XXI. Őszi Tárlat. Ezúttal a népszavazás 100. évfordulója alkalmával azt mutatták meg a művészek, hogy nekik mit jelent a hűség.

Összesen hetvenhat művész száznegyven alkotással jelentkezett a XXI. Őszi Tárlat felhívására. A háromtagú zsűri (Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikus, Kutas László szobrászművész és Nemes András művészettörténész) végül hatvanhat művet választott ki, ezek kerültek a falakra, vitrinekbe.

– Az őszi tárlatot két–három évente rendezzük meg, és mindig a Festőteremben kapnak helyet az alkotások – mondta lapunknak Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa, a rendezvény szervezője. – Idén a beérkezett művek többsége festmény volt, de nagy örömünkre kaptunk grafikákat, fotókat, textilre készült alkotást és kisplasztikát is. A művészeket megihlette a hűség téma, mindenki a saját szűrőjén keresztül jelenítette meg. Nemcsak Sopronból, de a megye több településéről is érkeztek alkotások.

A zsűri két különdíjat is kiosztott, a város elismerését és Kutas László kisplasztikáját Gáspárdy Tibornak ítélték, távollétében felesége vette át a díjat a tárlat megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármestertől. A Pro Kultúra díját, amely egy önálló kiállítás, Kovács-Gombos Gábor kapta Kóczán Péter kulturális igazgatótól.

A kiállítás három hétig, november 7-ig ingyenesen látogatható. A szervezők szeretnék, ha sok iskolai csoport is felkeresné az őszi tárlatot, a pedagógusoknak segítségként írott vezetőt is összeállítanak.

A kiállítás egy különleges finisszázzsal zárul, Kutas László 85. születésnapja alkalmából november 7-én délután városnéző sétára indulnak kisvonattal – a művész több köztéri szobrát is felkeresik. 

Kiállításmegnyitó: Hétfőn este nyílt meg a XXI. Őszi Tárlat a Festőteremben. Az eseményen dr. Farkas Ciprián köszöntötte a résztvevőket. A polgármester szólt a száz évvel ezelőtt történtekről, valamint méltatta az alkotók munkáját, akik felidézték az 1921-es eseményeket, bemutatták, hogy nekik mit jelent a hűség. A műveket a zsűri nevében Sulyok Gabriella értékelte. 

Kapcsolódó cikkek