Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Harmincéves Sopron címere

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Idén harmincéves Sopron város rendszerváltást követő új címere, melynek elfogadását heves vita előzte meg.

Kállay István egyetemi tanár és Holl Imre, az MTA Régészeti Intézet főmunkatársa az 1340. évi címert javasolta, aminek eredeti körirata ez volt: Sigillum Civitatis Suproniensis, azaz Sopron szabad királyi város pecsétje. Dr. Gömöri János régész javaslatára a „Sigillum” szó helyére a „Fidelissima” került, így a körirat ez lett: Sopron Civitas Fidelissima.    

– Kovács-Gombos Gábor festőművész kérésemre egy címerpajzsra felfestette a középkori címer–pecsét művészi változatát, melyet aztán kiállítottunk a városháza előcsarnokában – emlékezett vissza dr. Gömöri János. – Itt bemutattuk az 1622-ben II. Ferdinánd által „áttervezett”, úgynevezett barokk címert is, melynek pajzsán sisakdíszként a német–római császárság kétfejű sasa látható.

Az 1998. december 7-én megtartott tanácsülésen a Hazafias Népfront javaslatára az is felmerült, hogy 1800 aláírás összegyűjtésével népszavazást rendeznek címerügyben. Dr. Horváth Zoltán főlevéltáros kitartóan harcolt az 1340-ből való címerkép mellett.

A megyei napilap hasábjain esetenként éles pengeváltással tovább folytatódott a címervita, a maguk érveivel dr. Környei Attila múzeumigazgató és dr. Hiller István, az egyetemi könyvtár igazgatója is „beszállt a ringbe”. Végül a megalakult új önkormányzat döntött 1990-ben: az 1340-ben adományozott címerpecsét mellett voksolt, a „korszerűsítés” csupán a dr. Gömöri János által javasolt körirat módosításában jutott kifejezésre.

A címerről A hegyes talpú, vörös címerpajzson két ezüstszínű körsáv között fut körbe a felül szintén ezüstszínű máltai kereszttel elválasztott felirat: „SOPRON CIVITAS FIDELISSIMA”. A köriraton belül öt csúcsíves ablakkal és öt orommal ellátott várfal jelenik meg, amelyből három torony emelkedik ki. A pajzs felső sarkaiban balról aranyszínű koronás női fej, jobbról aranyszínű szakállas férfifej van, a háttérben kereszttel, mindkét fejet dicsfény övezi. A pajzsban aranyszínű olajág. Sopron város címerében a háromtornyos várfal megjeleníti a falakkal védett, erődítmény jellegű várost. Az olajág a békességet jelképezi. A címer grafikai változatát Gerencsér Tamás készítette.


Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...