Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hanna a zene útján
Oszvald Johanna Sára (középen) testvéreivel és szüleivel – gyakran énekel együtt az egész család

Hanna a zene útján

| Bertha Ágnes | Kultúra

Oszvald Johanna Sára tehetségét számos versenyen szerzett első és különdíj bizonyítja. A 14 éves fuvolista az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program pályázatán több mint félmillió forintos támogatást nyert.

Oszvald Johanna Sára 2. osztályos korában „jegyezte el” magát a fuvolával. Osztálytársának édesanyja, Jacsó Erika fuvolatanárnő – aki jelenleg is tanára a zeneiskolában – látogatott el az osztályba, és a hangszert hallva Hanna gyorsan döntött: ő is fuvolázni szeretne. – Hanna három lányunk közül a legfiatalabb és a legcéltudatosabb – mondta el Oszvald Enikő, Johanna édesanyja. – Nagycsoportosként kiválasztotta leendő tanító nénijét a Hunyadiban, majd 4.-ben ugyanilyen magabiztosan döntötte el, hogy a Berzsenyi német nemzetiségi osztályában folytatja tanulmányait. A jövőjét illetően is határozott: fuvolaművésznek készül, ezért Budapestre, a Zeneakadémia Bartók Béla Zeneművészeti Gyakorló Gimnáziumába felvételizik.  

Hanna fuvolista pályáját az indulástól sikerek kísérik: legutóbb Bécsben, a Danubia Talents nemzetközi versenyén ért el 1. helyezést, Vácon egyéniben 3., a fuvola kvartett tagjaként pedig 1. helyet szerzett. Az országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen különdíjjal ismerték el tehetségét. Részt vett a Magyar Televízió Virtuózok című műsorában, ahol a legjobb 18 közé került. A legnagyobb elismerés azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program pályázatának elnyerése volt, ennek segítségével juthatott hozzá Hanna az új mesterhangszerhez.

– Nagyon sűrű a decemberi program – mesélte Hanna –, ezen a héten négy koncertem van. Fárasztó, de nagyon szeretem. Emellett fuvolista társaimmal – a soproni Holpár Annával és Major Júliával, valamint a győri Keszei Johannával – gyakran „örömzenélünk”. Augusztusban a városban léptünk fel, jártunk Ruszton is, és még adventben fellépünk a fertődi Esterházy-kastélyban is.

Hannának a zene nemcsak hobbi és majd választott élethivatás lesz, a mindennapokban is körülveszi: pedagógus szülei kórusban énekelnek/ énekeltek, legidősebb nővére, Petra gimnáziumi évei alatt elvégezte a kántorképzőt, Julcsi nővére énekel és önállóan tanult meg gitározni, öccse, Ágoston most kezdett fuvolázni. – Gyakran éneklünk együtt, tavaly szentestére Hanna állított össze egy ötszólamú, csengettyűvel kísért előadást – zárta az édesanya. – Látjuk, hogy a zene nagyon sokat ad Hannának és persze nekünk is. Nehezen engedjük el Pestre, de ha ez az útja, támogatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...