Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyertek Ifjak Krisztushoz!
Taschner Róbert fontosnak tartja a fiatalok felkarolását, már lánya is játszik a zenekarban. Fotó: Filep István

Taschner Róbert: „Aki énekel, az kétszeresen imádkozik”

Gyertek Ifjak Krisztushoz!

| Kóczán Bálint | Kultúra

Idén 25 éves a Gyertek Ifjak Krisztushoz együttes. Taschner Róbertet, a soproni Szent István-templom zenekarának vezetőjét kérdeztük az eltelt két és fél évtizedről.

– Hogy emlékszel vissza a kezdetekre?

– Az ember mindig közösségbe vágyik. A soproni Szent István plébánia már a nyolcvanas években is élő közösség volt sok ministránssal, ifjúsági csoportokkal, énekkarral és ifjúsági zenekarral. Akkor évi két–három havonta voltak úgynevezett beatmisék, ahol 10 évesen már én is zenélhettem. 1996-ra állt össze egy olyan komoly, nagyrészt zeneiskolás baráti társaság, keresztény ifjúsági csapat, amely felvállalta, hogy kétheti rendszerességgel muzsikál a vasárnapi fél 9-es diákmiséken.

– A tagok mennyire cserélődtek az eltelt években?

– Ahogy telt az idő, változott a csapat, többen nem jöttek haza az egyetem után, de mindig érkeztek újak is. Jelenleg a zenekar magja 12–14 fő. Van köztünk gyógyszerész, tanár, mérnök, zenetanár, egyetemista, gimnazista és utánpótlásként általános iskolás is. A régiek nagyobb ünnepekkor azért visszajárnak egy-egy gitáros misére.

– Milyen dalok szerepelnek a repertoárban?

– Már a kezdetektől az volt a célom, hogy a minőségi könnyűzene hangzásvilágát, stílusjegyeit ültessük át a gitáros miseénekekre. Ezek között megtalálhatók természetesen a régi beatmise énekei, újabb külföldi és hazai keresztény zenekarok szerzeményei, illetve saját dalok is. A hangszereléskor a gitárok mellett más hangszerek is szerepet kapnak. Két éve indítottunk el egy projektet, melynek célja a templomba járó, 10–15 éves, zenekedvelő vagy zeneiskolás fiatalok felkarolása, összefogása, tanítása.

– A templomon túl máshol is felléptek?

– Mindig fontosnak éreztük az evangelizálást. Az egyházmegye számos templomában muzsikáltunk. Zenéltünk egyházmegyei ifjúsági találkozókon, családi napokon Győrben, Veszprémben és Szombathelyen, vagy épp Ausztriában. Közreműködtünk lemezfelvételen, valamint a Búgócsigában is adtunk koncertet.

– Miért fontos számotokra ez a zenés misszió?

– Valahogy a zene mint közös nyelv mindig betalál vallási felekezettől vagy világnézettől teljesen függetlenül. Tapasztalatból azt mondhatom, hogy erre mindig megnyílik egy ajtó az emberekben. Sokszor mondják, hogy aki énekel, az kétszeresen imádkozik. Ezt szeretnénk mi a szolgálatunkkal segíteni, és erre hívunk mindenkit, mint ahogy a zenekar neve is utal rá, hogy „Gyertek Ifjak Krisztushoz!”.

Jubileumi CD: A soproni templomzenekar a pandémia lecsengésével folytatni szeretné a fiatal korosztály felkarolását, és egy 25 éves jubileumi cd elkészítését is tervezi.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...