Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gróf Apponyi Albert mellszobra
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Gróf Apponyi Albert mellszobra

| Kultúra

Szobrok, műemlékek, középületek.

Június 4-én emlékezett az ország a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. Gróf Apponyi Albert (1846–1933) volt az 1920. január 14-én kezdődött párizsi békekonferencián résztvevő magyar delegáció vezetője. A francia külügyminisztérium földszinti dísztermében a békekonferencia Legfelsőbb Tanácsa előtt franciául, angolul és olaszul elmondott híres békeexpozéjában szólt arról, hogy a soknemzetiségű Magyarországon ugyan lehettek olyanok, akiket sérelmek értek, de a wilsoni önrendelkezés eszméjére hivatkozva kérte, hogy legyen népszavazás Magyarország minden elszakításra ítélt területén: „…előre is alávetjük magunkat a népszavazásnak, akármi is legyen az eredménye”. Apponyi gróf szavai nem találtak meghallgatásra, amikor pedig megtudta, hogy a Legfelsőbb Tanács nem volt hajlandó a békeszerződést az általa javasoltak szerint módosítani, lemondott tisztéről. Ezzel együtt komoly érdemei vannak abban, hogy az 1921 októberében megkötött velencei szerződés Sopronban és a környező községekben (köztük Balfon) lehetővé tette a népszavazást, melynek eredménye ismert. Kortársai a „legnagyobb élő magyar” névvel illették Apponyit, akit magyarországi egyetemek, tudósok, illetve politikai csoportok 1911 és 1932 között öt alkalommal jelöltek Nobel-békedíjra. A balfi kultúrház előtt 2002-ben felavatott mellszobor Kutas László szobrászművész alkotása.


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...