Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fúvósverseny
A budapesti Czombos Luca korcsoportjában első helyezett lett Fotó: Németh Péter

Fúvósverseny

| Bertha Ágnes | Kultúra

Kilencedik alkalommal adott otthont az országos oboa- és fagottverseny döntőjének a soproni Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola. A megmérettetésre 37 zeneiskola 56 növendéke érkezett.

Az országos oboa- és fagottverseny döntőjét a zeneiskola egykori igazgatója, Horváth Rudolf hozta Sopronba 1994-ben. Azóta háromévente megrendezik a rangos eseményt, az elmúlt hétvégén kilencedszer érkeztek a városba az ország legjobb oboásai és fagottosai. – A mostani versenyt Keszler György emlékének ajánlottuk – tudtuk meg Lampert Tündétől, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától. – Keszler György elismert budapesti fagott-tanár volt, minden alkalommal a döntő zsűrijében foglalt helyett, idén azonban már sajnos nélküle kellett levezényelnünk az eseményt. A csütörtök esti ünnepélyes megnyitón megemlékeztünk róla és kiemelkedő munkásságáról is. 

Az eredetileg háromnapos rendezvény idén így négynaposra bővült: a csütörtöki megnyitó után pénteken és szombaton reggel fél 9-től este fél hétig zajlottak a meghallgatások, majd vasárnap délelőtt tartották meg a díjkiosztót és a győztesek gálaműsorát. Az öttagú zsűri előtt az ország 37 zeneiskolájának 56 növendéke mérette meg magát, köztük egy soproni is. Ivanics Ferenc oboa szakos növendék (Szénási-Rovó Diána tanítványa) korcsoportjában 3. helyezést érdemelt ki, valamint különdíjat is nyert.

A XIV. Országos Oboa- és Fagottverseny döntőjének megszervezését támogatta az Oktatási Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tankerület, a soproni önkormányzat, emellett számos zenei és soproni civil szervezet is az esemény mellé állt, mint a Horváth Rudolf Művészeti Alapítvány. – A döntőt megelőzték a területi válogatók, innen jutottak a legjobbak Sopronba – tette hozzá Lampert Tünde. – A versenyen 1.–2.–3. és különdíjakat is osztottunk ki, az eredményhirdetésen pedig dr. Fodor Tamás polgármester adta át a város által felajánlott különdíjat.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...