Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főszerepben az érmek
Az érembiennálén Lieb Roland Ferenc (j) nyerte Sopron nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat, amelyet dr. Farkas Ciprián adott át Fotó: Griechisch Tamás

Az érembiennálét szeptember 1-ig láthatják a Lábasházban

Főszerepben az érmek

| Huszár Judit | Kultúra

Nyilvános tárlatvezetést tartottak a hétvégén a Lábasházban, a XXII. Országos Érembiennálé művei között. A szervezők célja az volt, hogy becsalogassák a laikus érdeklődőket is a kiállításra.

42 évvel ezelőtt a soproni Lábasházban nyílt meg az I. Országos Érembiennálé. Azóta minden páratlan évben bemutatkoznak az éremművészet legjelentősebb képviselői Sopronban, a páros években pedig a díjazott művészek más képzőművészeti alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.  

− Egyre gyorsabban változó, átlényegülő világunkban úgy gondoljuk, hogy a konstans értékeknek továbbra is meghatározó, a minőséget átmentő szerepük van − vallja Nemes András, a Soproni Múzeum művészettörténésze, a tárlat kurátora. − Külön öröm mindannyiunk számára, hogy Sopron városa minden nehézség ellenére kiáll a biennále megrendezése mellett, valamint több díjfelajánló is töretlenül támogat bennünket.

Az idei érembiennálé megnyitója június 30-án volt, itt a művészek teljesítményét dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, önkormányzati képviselő méltatta, majd a szakmai megnyitót Wehner Tibor művészettörténész, a kortárs magyar szobrászat kiváló ismerője tartotta. 2019-ben Sopron Megyei Jogú Város Nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat Lieb Roland Ferenc nyerte el. A művészt jól ismeri a szakma, pályafutása kezdetétől − ami Sopronhoz, az Alkalmazott Művészeti Intézethez kötődik – részt vesz a kétévenkénti megmérettetéseken, több díj tulajdonosa. Előszeretettel használja a betont, a vasat. Első pillantásra rusztikusnak tűnő munkái fanyar humorral átszőve jelennek meg.

– Az érembiennálé a múzeum egyetlen országos kiállítása, ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy elsősorban a szakmai közönség érdeklődik a tárlat iránt – folytatta Nemes András. – Éppen ezért idén úgy döntöttünk, hogy nyilvános tárlatvezetést tartunk, szombaton bemutattuk a kiállítás rendezésének kulisszatitkait is. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...