Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főszerepben a költészet
A buszokon és a vonatokon is verseket mondanak, énekelnek a színészek Fotó: Soproni Téma-archívum

Főszerepben a költészet

| Munkatársunktól | Kultúra

Számtalan programmal készülnek Sopronban is a költészet napjára. A GYIK-ban április 11-én felolvasó­maraton lesz, de az utcán is lecsaphat ránk a színház verskommandója.

A GYIK Rendezvényház idén is több rendezvénnyel köszönti a költészet napját. A felolvasómaraton április 11-én, csütörtökön reggel 8-kor kezdődik, a hivatalos megnyitón, 9 órakor dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok mondja el kedvenc versét. Ezt követően közös versmondásra invitálják a résztvevőket, majd a Soproni Petőfi Színház művészeinek műsora következik.  

A rendezvény célja az olvasás és a költészet népszerűsítése és megszerettetése. Délután háromig nemcsak az irodalombarátok idézhetik fel egy-egy kedvenc versüket, novellájukat vagy regényrészletüket, hanem a város több száz általános és középiskolás diákja is hozzájárul a program sikeréhez.

Szintén csütörtökön 15 órakor József Attila Vasvári Pál utcai szobránál tartanak koszorúzást. Emlékbeszédet mond Orbán Júlia rendezvényigazgató, közreműködik: Bolla Ádám.

A GYIK Rendezvényházban rendezik meg április 12-én 9 órától a VII. Sarkady Sándor Vers­mondó Napot. Idén 24 intézményből – óvodákból és iskolákból – érkeztek a jelentkezések.

Hetedik alkalommal vetik be a Soproni Petőfi Színház verskommandóját április 11-én. A színészek utcákon, tereken, buszon, vonaton, a vasútállomáson, iskolákban, a könyvtárban, a polgármesteri hivatalban és a barlangszínházban ajándékoznak költeményeket az embereknek.

A verskommandó idén száz költeménnyel készült, a színészek ebből állították össze a helyszínekhez alkalmazkodva műsoraikat.

Az irodalmi különítmény tagjai: Ács Tamás, Papp Attila, Molnár Anikó, Szőcs Erika, Simon Andrea, Marosszéki Tamás, Major Zsolt, Kiss Noró, Galkó Balázs, valamint találkozhatnak a két új Jászai-díjas színművésszel, Gál Tamással és Horányi Lászlóval is. 

A magyar költészet napja

 Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Érdekesség, hogy noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, 1900-ban április 11-én született Márai Sándor is.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...