Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalos lendületben
Varga-Ley Szilvia (b) nyár óta a Soproni TIT ügyvezetője, Horváth Eleonóra (j) a felügyelőbizottság elnökeként segíti a munkáját. Fotó: Filep István

Soproni TIT: Új embereket szeretnének megszólítani

Fiatalos lendületben

| Huszár Judit | Kultúra

Keddről péntekre kerültek a szabadegyetemi előadások, tematikus, fiatalos programokat szerveznek – új lendülettel kezdett az őszi szezonban a Soproni TIT.

A közelmúltban készült el a kényelmes pihenősarok, új parkettát raktak le az előadóteremben a Soproni TIT várkerületi székházában. Nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is megújul a tudományos társaság. Varga-Ley Szilvia 2005-től tevékenykedik a szervezetnél, egy rövid külföldi kitérőtől eltekintve szinte folyamatosan. Amikor nyáron meghirdették az ügyvezetői pozíciót, megpályázta, és meg is nyerte. Az ő személye biztosítja a fiatalos lendületet, Horváth Eleonóra pedig segít a stabil szakmai háttér megteremtésében. Ő 1990 óta „TIT-es”, sokáig igazgatóként dolgozott, most a felügyelőbizottság elnöke.

– Bőséges programkínálattal készültünk őszre – kezdte Szilvia. – Újdonság, hogy a 2003 óta működő szabadegyetemet áttettük péntekre, azt reméljük, hogy ezen a napon többen részt tudnak venni a rendezvényeken. Tematikus hónapokkal készülünk, novemberben a magyar tudomány napja apropóján négy fiatal soproni kutató tart majd előadást, december az extrém sportoké lesz, jövőre pedig állatvédelmi és hadtörténeti hónapot is rendeznel.

– Sopronban két téma mindig nagyon népszerű: az egészségügy és a helytörténet, így ezek sem maradnak ki a kínálatból – folytatta Horváth Eleonóra. – Szeretnénk aktivizálni a tagságot, megszólítani a fiatalokat, diákokat és civileket például közreműködőként rendszeresen bevonunk a programokba.

A szakemberek, amíg lehet, élő előadásokkal, programokkal készülnek, ha pedig a vírushelyzet ismét azt teszi szükségessé, akkor átállnak az online közvetítésekre. Jelenleg a Soproni TIT-nek több mint 50 fős a tagsága, tucatnyi önkéntes segíti a munkáját. A programok többségében ingyenesek, a részletes kínálatot megtalálják a sopronitit.hu honlapon.

Októberi programok és pályázat:

  • Október 8., péntek 17.30, az Alzheimer című film rendezője, Kollár István előadása
  • Október 15., péntek 17.30, Az internet vonzásában címmel dr. Baracsi Katalin internetjogász előadása
  • Pályázat: Te hogyan látod a várost? Kategóriák: képzőművészet, fotó, vers, novella, zene, film – általános iskolások, középiskolások, 18 év felettiek alkotásait várják október 15-ig a sopronitit@sopronitit.hu e-mail-címre. Díjátadó: október 22., péntek 15 óra. 

Kapcsolódó cikkek

Ez történt

Ez történt

2022. 11. 09.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.