Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fergeteges színészbuli
Felmehettek a színpadra, betekinthettek a kulisszák titokzatos, varázslatos világába a színházi nyílt nap résztvevői. Fotó: Filep István

Nyílt nappal indította az évadot a Soproni Petőfi Színház

Fergeteges színészbuli

| Munkatársunktól | Kultúra

Egész napos programmal várta a kultúra szerelmeseit a Soproni Petőfi Színház. A kulisszajárások mellett bemutatták a bérletes előadásokat is, a napot gálaműsor zárta a Mária-szobornál.

Az elmúlt szombaton ismét feltárult a kulisszák titokzatos, varázslatos világa a Soproni Petőfi Színházban. A látogatók napközben vezetett bejárásokon vehettek részt, ahol díszletrészleteket láthattak. A nézőtéri büfében lehetőség nyílt bepillantani a régebbi, nagy sikerű produkciókba és a szabadság évadának bizonyos előadásaiba is. A legkisebbeknek Molnár Anikó színművész mesélt a kakaóbárban, a színház előtti téren pedig kiállítás várta az érdeklődőket az elmúlt 10 év színházi plakátjaiból. A Festőteremben a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Kóczán Péter vezényletével Goldmark Károly műveit játszotta.

A napot színházi gálaest zárta a Várkerületen. A Mária-szobornál felállított színpadon a társulat tagjai adták elő zenés műsorukat.

Dr. Simon István alpolgármester az est megnyitóján köszöntötte a nézőket. – A soproni teátrum igazi nyertes helyzetben van, ugyanis Magyarország kormánya elkötelezett a színházi kultúra támogatása és fejlesztése iránt – mondta beszédében dr. Simon István. – Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően mintegy 350 millió forint kormányzati támogatásban részesült a soproni színház. Az önkormányzat pedig további 300 millió forintot biztosított az intézménynek. Ezt egészítették ki a pályázatokon elnyert források.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a szabadság évadával tisztelegnek a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazás centenáriuma előtt. Ennek szellemében invitálják a közönséget a teátrumba.

– Idén megpróbálunk hangosabbak lenni, mint szokásos, hiszen szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni azt az információt, hogy nyitunk, indul az új évad – tette hozzá Pataki András. – Öröm, hogy újra tudunk dolgozni, hiszen óriási évad következik a centenáriumát ünneplő soproni népszavazásnak dedikálva.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...