Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fényes kardok  a hősök emlékére
A Huszármúzeumban március 13-án vezetéseket tartanak, erre már készülnek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai – mondta Grubits Róbert elnök. Fotó: Filep István

Lovaik hátán vállvetve vágtattak

Fényes kardok a hősök emlékére

| Elek Szilveszter | Kultúra

Tíz éve várják a soproni hősöknek emléket állító tárgyakkal teli vitrinek az érdeklődőket a Lábasházban. A Huszármúzeum népszerűségét fenntartói elhivatottságának köszönheti.

Akármilyen veszély is leselkedett rájuk, lovaik hátán vállvetve vágtattak az ellenség felé, és a végsőkig küzdöttek. Ők a magyar huszárok, akiknek gondolkodásmódja a mai napig iránymutató a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai számára. – Fontosnak tartjuk, hogy ezt a szellemiséget mindenki megismerhesse – emelte ki Grubits Róbert, az egyesület elnöke.


– Ezért alapítottuk tíz éve múzeumunkat, amely a Császári és Királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc Huszárezrednek állít emléket. A fegyverekből, egyenruhákból, felszerelésekből, könyvekből, kitüntetésekből és fotókból álló, máig országosan egyedülálló kollekcióval kézzelfoghatóan tudjuk bemutatni hőseink örökségét.


A Huszármúzeumban nyílt napok sorát tartották az elmúlt tíz évben. A tárlat tárgyait olykor az egyesület tagjai „hadba viszik”, hogy a bemutatókat tarthassanak velük. Ezek egyfajta verbunkok is – a hagyományőrzők szeretnék lenyűgözni a fiatalokat, hogy később beálljanak soraikba. Nagy csinnadrattával ünneplik a kiállítótér fennállásának 10. évfordulóját is.


– A Pro Kultúra Sopronnal közös rendezvényünk során, március 13-án 10 órától szakmai vezetéseket tartunk a Huszármúzeumban, 14 órától pedig 5 helyszínes családi kalandjáték veszi kezdetét. Lesznek lovas járőrök és katonazenekar is, a Liszt-központ előtt pedig ágyú dördül majd el – zárta az elnök.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...