Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fénnyel újraírt versek
A Soproni Fotóművészeti Kör egyik tagja, Hainer István a Páris, az én Bakonyom című, Ady-vers ihlette fotója előtt Fotó: Pluzsik Tamás

Fénnyel újraírt versek

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A magyar költészet napja alkalmából Párizsba beszökött… címmel a kismartoni fotókörrel közösen rendezett fotókiállítást a Soproni Fotóművészeti Kör a sopronbánfalvi kolostorban.

Ady Endrének a verseiben felfedezett képi világát próbálták mindnyájan megfogni, megeleveníteni, így emlékezve a költő halálának 100. évfordulójára – mondta Ujvári Gábor, a Soproni Fotóművészeti Kör elnöke.  

– A poéta, a versíró szavakat tesz egymás után és azon keresztül mondja el gondolatait, azon keresztül üzen nekünk, írja le a világot, amelyben élünk, míg a fotós a fényképezőgép lencséjén keresztül, szavak nélkül teszi ugyanezt – fogalmazott köszöntőjében dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. – Mindketten egy világról üzennek nekünk, és ami ebben a kolostorban különös fontossággal bír, arról a világról, amelyet Isten alkotott.

A tárlatot dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte azt, hogy a huszonnégy kiállító nemcsak gondol valamit a versről, hanem azt fénnyel újra is írja.

– A szubjektív művészi interpretáció és szabadság jegyében a kiválasztott költemény egy-egy sora vagy alapgondolata rögzül a tetten ért pillanatban, ami aztán szerencsés esetben tovább inspirálja a befogadót – tette hozzá dr. Kovács András.

A megnyitó alkalmával az Eszterháza Központ ügyvezetője köszöntötte a művészeket. Firtl Katalin hangsúlyozta, hogy szívesen társultak a Soproni Fotóművészeti Kör mellé, mivel a kolostor falai között megjelenő kiállítás képei magas színvonalon képviselik a művészetet.

A Párizsba beszökött… című kiállítás megnyitóján közreműködött a Sopron Slam Story két tagja, Kőhalmy Kristóf és Moran-

Villota Iván. A tárlatot hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...