Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feltárt zenei kincsek
Kárpáti Sándor zongoráját ma a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kara őrzi. A felvételen dr. Kárpáti György és Dárdai Árpád. Fotó: Pluzsik Tamás

Sokszor „kirakós játék” volt a művek restaurálása

Feltárt zenei kincsek

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Kárpáti Sándor zenetanár és zeneszerző halálának 80. évfordulója alkalmából március 17-én 18 órakor emlékhangversenyt rendeznek a Liszt- központban.

– A bánfalvi Kárpáti malom helyreállítása során a padlásról, illetve szüleim lakásának eladásakor az egyik ágyneműtartóból kerültek elő csomagolópapírral átkötött, kottákkal teli dossziék, melyek átvészelték az idők viharait – mesélte dr. Kárpáti György, a hétvégi emlékhangverseny ötletgazdája.

– Nagyapám halála óta ezekbe láthatólag senki még csak bele sem lapozott, nemhogy bárhol vagy bármikor akárcsak egy-egy darabot is közülük előadtak volna.

A vasárnapi koncerten viszont megelevenednek az egykori zeneszerző művei. Az anyag feldolgozásához és „leporolásához” Dárdai Árpád karnagyot–zongoraművészt hívta segítségül dr. Kárpáti György. Dárdai Árpádnak jóval több mint ezer, sokszor rendkívül hiányos kottaoldalt kellett átnéznie, kiegészítenie és digitalizálnia.

– Hihetetlen nagy és értékes, valamint sziporkázóan szellemes ez a dalokból, zongora-, orgona- és kamaraművekből álló anyag – nyilatkozta Dárdai Árpád. – Számomra sokszor egyfajta zenei kirakós játék volt a restaurálás. Meg kellett találnom a lelket, a kottafejek mögötti szellemiséget. A koncert végén elhangzó adagiónak például csak a szólamai voltak meg, ebből sikerült összeraknom magát a komplett művet.

Kárpáti Sándor gazdag életművében tíz színpadi mű is szerepel, így az Árgírus királyfi és Tündér Ilona című táncrege, melynek zongorakivonatát és egyfelvonásossá alakítását szintén Dárdai Árpád készítette el. Ezt jövőre a Soproni Petőfi Színház társulata is bemutatja.

A vasárnapi koncerten közreműködik Látrányi Éva (ének), Várallyay Kinga (zongora), Sárközi Gábor (nagybőgő) és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, koncertmester Uwe Scheer, vezényel Dárdai Árpád. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...