Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Farsangi ünnep bálok nélkül
Kecskés Katalin rózsafánkot készített. Fotó: Filep István

Farsangi ünnep bálok nélkül

| Etzl Edgár | Kultúra

Régi szokás a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakában a téli mulatozás. A járvány miatt viszont idén is sorra maradnak el az egyesületek, vállalatok és középiskolák báljai.

Elmaradt a GYSEV bálja, és hónapokkal elhalasztották a város egyik legjobban várt farsangi mulatságát, az iparos bált is. A Rotary Club Sopron január végén tartotta volna jótékonysági bálját, de jobbnak látták azt későbbi időpontra halasztani. – Egy ilyen rendezvény sikeréhez önfeledt, oldott hangulat kell, félő volt, hogy a járvány miatt nem jöttek volna elegen – mondta megkeresésünkre Göde József, a Rotary Club Sopron soros elnöke.

Az iskolákban csak osztályonként tartanak farsangi mulatságot. – A járványhelyzet miatt nem javasoljuk intézményi szintű rendezvények megtartását – tudtuk meg Marek Jánostól, a Soproni Tankerületi Központ igazgatójától. Hasonló intézkedésekről számolt be Tormáné Bakodi Noémi. – A tervek szerint húshagyó kedden megtartjuk Bánfalván a szabadtéri, hagyományőrző téltemetést – mondta a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója is.

A Szent Orsolya-gimnáziumban is elmaradt a bál, de a farsangot így is megülték. – Az iskolások egy napig jelmezben tanultak, a gimnazisták pedig mexikói napot tartottak, poncsóban, szombréróban hallgatták az órákat. A két nagyszünetben latin zene szólt az iskolarádióból, a konyhán pedig mexikói menükből lehetett választani – mesélte dr. Kovács András, az intézmény vezetője.

Népszerű a fánk

A szezon hagyományos nassolni valóját továbbra is sokan megsütik. Kecskés Katalin felmenői korábban a Pékmúzeumban is dolgoztak. A Soproni Múzeum partnere az ő receptkönyvükből is szokott válogatni. A Soproni Téma olvasóinak a rózsafánk elkészítését mutatta meg. A hozzávalók: 250 gramm finomliszt, 3 tojássárgája, egy csipet só, 2 evőkanál cukor, 120 gramm tejföl, 50 gramm margarin és fél deci fehérbor. A hozzávalókból Katalin sima tésztát gyúrt, majd 2–3 milliméter vastagra nyújtotta azt. Három különböző méretű korongot szaggatott a tésztából, amiket négyfelől bevagdosott. A korongokat középen összenyomta, és így sütötte ki őket bő olajban, majd a lecsepegtetés után a virág alakú édességet meghintette porcukorral, a felső „szirmok” közé pedig lekvárt tett.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...