Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ezerarcú tánc
Sopronban is hagyomány, hogy megünneplik a tánc világnapját Fotó: Soproni Téma-archívum

Ezerarcú tánc

| Czetin Zoltán | Kultúra

Idén is nagyszabású programmal készülnek Sopronban a tánc világnapjára. Április 29-én, hétfőn este 6-tól 16 soproni táncklub és egyesület mutatkozik be a Liszt-központban.

A nemzetközi táncnap vagy más néven a tánc világnapja április 29-e. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára tették. Sopronban is évtizedes hagyomány, hogy megünneplik a táncosok a világnapot. Az idei gálaestet a Pro Kultúra, a Kelet Varázsa Hastáncformáció, a Tango Argentino Sopron és a MozgóKépMás egyesület szervezi. 

– Jó alkalom ez arra, hogy mindenki megmutassa azt a stílust, amelyet képvisel, legyen az balett, hip-hop, modern-, társas- vagy latin tánc – mondta Botka Gyöngyi főszervező. – A tánc ezer arcát láthatják azok, akik eljönnek jövő hétfőn este a Liszt-központba. A fellépő csoportok mind soproniak, így ez jó alkalom arra is, hogy ha valaki most kezdene táncolni, akkor itt könnyen választhat magának egyesületet.

Sopronban mindig is népszerű volt a tánc, a becslések szerint most is több ezren űzik. Az óvodás kortól a legidősebb korosztályig mindenkinek van lehetősége táncolni, ráadásul a szakemberek szerint ezt a mozgásformát soha nem késő elkezdeni.

– Táncolni a testnek és a léleknek is fantasztikus élmény – tette hozzá Botka Gyöngyi. – Ha elsajátítunk egy mozgásformát, akkor azáltal magabiztosabbak leszünk, csökkenek a gátlásaink, ez pedig jó hatással lesz a hétköznapjainkra is. 

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.