Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ezerarcú tánc
Sopronban is hagyomány, hogy megünneplik a tánc világnapját Fotó: Soproni Téma-archívum

Ezerarcú tánc

| Czetin Zoltán | Kultúra

Idén is nagyszabású programmal készülnek Sopronban a tánc világnapjára. Április 29-én, hétfőn este 6-tól 16 soproni táncklub és egyesület mutatkozik be a Liszt-központban.

A nemzetközi táncnap vagy más néven a tánc világnapja április 29-e. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára tették. Sopronban is évtizedes hagyomány, hogy megünneplik a táncosok a világnapot. Az idei gálaestet a Pro Kultúra, a Kelet Varázsa Hastáncformáció, a Tango Argentino Sopron és a MozgóKépMás egyesület szervezi. 

– Jó alkalom ez arra, hogy mindenki megmutassa azt a stílust, amelyet képvisel, legyen az balett, hip-hop, modern-, társas- vagy latin tánc – mondta Botka Gyöngyi főszervező. – A tánc ezer arcát láthatják azok, akik eljönnek jövő hétfőn este a Liszt-központba. A fellépő csoportok mind soproniak, így ez jó alkalom arra is, hogy ha valaki most kezdene táncolni, akkor itt könnyen választhat magának egyesületet.

Sopronban mindig is népszerű volt a tánc, a becslések szerint most is több ezren űzik. Az óvodás kortól a legidősebb korosztályig mindenkinek van lehetősége táncolni, ráadásul a szakemberek szerint ezt a mozgásformát soha nem késő elkezdeni.

– Táncolni a testnek és a léleknek is fantasztikus élmény – tette hozzá Botka Gyöngyi. – Ha elsajátítunk egy mozgásformát, akkor azáltal magabiztosabbak leszünk, csökkenek a gátlásaink, ez pedig jó hatással lesz a hétköznapjainkra is. 

Kapcsolódó cikkek

Földes Tamásné 1953–2021

2021. 01. 20.

Életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Földes Tamásné, születési nevén Szili Antónia Mária, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályának volt osztályvezető-helyettese.