Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Emléktáblát kap Lehár Antal?
Lehár Antal Sopronban nevelkedett, atyai indíttatásra választotta a katonai pályát.

Emléktáblát kap Lehár Antal?

| Köves Andrea | Kultúra

A Lehár család nemcsak páratlanul tehetséges zenészeket adott a hazának, hanem egy ismert katonát is Lehár Antal személyében. Az elveihez végsőkig hű tiszt 145 éve született Sopronban.

Harminc rendezvényből álló sorozattal idézik fel Lehár Antal alakját és tetteit az őt tisztelő utódok, az események közt konferencia, emlékkönyv-bemutató és emlékbélyeg-kiállítás is szerepel, valamint több helyszínen, köztük Sopronban is emléktábla-avatás.

– A Lehár család nemcsak a neves zeneszerzőre: Lehár Ferencre volt büszke, hanem testévére: báró Lehár Antalra is. Az idei évet az ő emlékének szenteljük – emelte ki Fülöp András hadszíntérkutató, a Szent György Lovagrend tagja és a Grádics Egyesület elnöke. – A rendezvénysorozat a száz évvel ezelőtti soproni népszavazás előtt is tiszteleg, hiszen Lehár Antal tevékenysége is összefüggött a történelmi jelentőségű eseménnyel.

Lehár Antal Sopronban nevelkedett, atyai indíttatásra kezdett katonai tanulmányokba Bécsben. Az első világháborúban a 83. gyalogezrednél őrnagyi rangban szolgált, később beosztották a 13. népfelkelő gyalogezredbe, ahol kiérdemelte a katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a Tiszti Arany Vitézségi Érmet is, amit csak a leghősiesebb katonák érdemelhettek ki. Ő volt az egyetlen a Monarchia szárazföldi hadseregében, aki a háború utolsó hónapjaiban a két magas kitüntetést együtt viselhette zubbonyán. A Magyar Tanácsköztársaság kikiáltása után Ausztriába távozott, ahol a bécsi Antibolsevista Comité megbízásából különítményeket szervezett. Később azzal bízták meg, hogy Vasból, Zalából és Győr–Moson–Sopron megyéből toborzott katonákkal hozza létre az úgynevezett szombathelyi hadosztályt, ezzel megakadályozva az osztrák területi igények érvényesítését. Csapatai az uralkodó, IV. Károly oldalán vettek részt 1921 októberében a budaörsi csatában, azonban a király második visszatérési kísérlete is kudarcba fulladt. A puccs résztvevőire hadbíróság várt, ami elől Lehár Ausztriába menekült, ahol 86 éves korában, 1962-ben hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...