Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élő tavaszi tárlat
A Várkerület 19 Galériában július 2-ig tekinthető meg az idei tavaszi tárlat. Fotó: Filep István

Élő tavaszi tárlat

| Madarász Réka | Kultúra

Majdnem másfél év után újra alkalmunk van élőben is megnézni a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak alkotásait a Várkerület 19 Galériában.

A Soproni Képzőművészeti Társaságnak évente két nagy közös kiállítása van, az adventi és a tavaszi tárlat, az utóbbit több mint tíz éve rendezik meg. A vírushelyzet miatt az itt bemutatott alkotásokat eddig interneten lehetett csak megtekinteni. Az idei tavaszi tárlat anyagából is készített videót Herczeg Anikó alelnök, amelyet május 9-én élesítettek be, és azóta több mint ötezren láttak.

– Az eddigi kiállításaink az évszakhoz kapcsolódtak, a természet ébredéséhez ugyanis szorosan kötődik a művészi megújulás is – tudtuk meg Jakabné Tóth Mártától, a társaság elnökétől. – Idén viszont tematikus tárlatot rendeztünk „Hit, remény, szeretet” címmel, mellyel a soproni névszavazás 100. évfordulójára utaltunk. A 42 tagunk alkotói szabadságát megtartva rájuk bíztuk, hogy hogyan értelmezik a címet: a családhoz, a hazához, az ünnepkörhöz vagy a városhoz való kötődésüket jelenítik-e meg a két–két munkán, amit kértünk tőlük.

A természet ihlető ereje állandóan visszaköszön az alkotásokban, amelyek június 21-től július 2-ig 16 és 18 óra között tekinthetők meg a Várkerület 19. szám alatt.

– Berkeley püspök mondta azt, hogy „Az alma íze nem az almában és nem is a szájban van – hanem a találkozásban” – folytatta Jakabné Tóth Márta. – Fontos találkozás lesz ez a tárlat, ahol maga a kép, maga a művészet, maguk a gondolatok jelennek meg az alkotásokban. A pandémia után az emberek ki akarnak szabadulni. Örömet, boldogságot szeretnénk nekik szerezni, még a ráébredés pillanata is lehet az, amikor meglátják a képeket.

Mivel minden bizonytalan volt még akkor, amikor a kiállítást szervezni kezdték, nyilvános megnyitót nem tartanak. Az alkotásokat változatos technikák – olaj, akril, akvarell, pasztell, vegyes technika, kerámia –, különféle látás- és gondolkodásmód jellemzi. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...