Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elgondolkodtató mozaikalkotások
Kochán Imre: Ami Fent, az Lent is című mozaikja

Elgondolkodtató mozaikalkotások

| Madarász Réka | Kultúra

Kochán Imre életére és pályájára egyaránt a sokszínűség jellemző. A vízilabdázóból lett képzőművész a világ több táján élt, számos művészeti technikát kipróbált.

Válogatott sportolóként több külföldi országba is eljutott Kochán Imre, míg 1980-ban úgy döntött, Németországba költözik. A vízilabdát folytatta, és beiratkozott a stuttgarti Werbe Fachliche Akademie-re, ahol reklámot és ipari formatervezést tanult. ’92-ben tért vissza Budapestre, ahol Lajta Gábor festőművésztől tanult anatómiát. 

– Ebben az időben ismerkedtem meg az üvegezéssel is – mesélte Kochán Imre. – Mesterem Török Sára üvegművész volt.

A művész életében meghatározó szerepet játszott, amikor 2004-ben családjával kivándorolt Máltára. Az ottani vízi világ és természeti kincsek hatására komolyabban elkezdett festeni. Egy helyi mestertől, George Farruggiától ötvösművészetet tanult. Különösen jól sikerült alkotásának tartja a budapesti Klotild-palota egyik bejáratának üvegét. Nagy élmény volt számára, amikor egy bécsi általános iskolában 12 négyzetméteres mozaikfalat készített.

– Az első mozaikkiállításom a gozoi minisztérium kiállítótermében volt – folytatta Imre. – Ezt követően bemutatták alkotásaimat a Máltai Nemzeti Szépművészeti Múzeumban, a New York-i Agora Galériában és sok más helyen. Legutóbb tavaly nyílt tárlatom a Soproni Petőfi Színházban. Azóta más irányt vett a munkásságom: ma már nem arra törekszem, hogy az üvegeim megfogják az emberek szemét, hanem arra, hogy ott is tartsák.

A képzőművész Málta után élt és dolgozott Izraelben, Svájcban és Ausztriában, míg végül nyolc évvel ezelőtt Sopronban telepedett le. A vízi sportoktól sem távolodott el teljesen: aqua­terápiát tart fogyatékkal élőknek Bécsben. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...