Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egy töretlen ívű életpálya

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Magyarné Derszib Eti festőművésznek nyílt jubileumi kiállítása a Várkerület Galériában.

– Ünnepelni jöttünk, ünnepelni, hogy egy órára kilépjünk a szokásos változékony és instabil időből, az emberi létezés zajából és felületességéből, megéljük az örök jelent az idén hetvenéves Magyarné Derszib Eti festményei között. Ünnepeljük a festőművésznőt és emlékezzünk arra a kislányra, aki tízévesen kezdett nagy buzgalommal rajzolni, emlékezzünk az édesanyára, a „Mamára”, aki tizenhárom éves lányát elvezette Mende Gusztávhoz, hogy festészetre tanítsa – tudtuk meg a tárlatmegnyitó bevezetőjéből, hogy valójában miért is jubileumi az annak idején a Cziffra Alapítvány ösztöndíját is elnyerő művésznő zsúfolt ház előtt megnyíló kiállítása.


– Derszib Eti hűséges, elveit fel nem adó művész, akinek pályája egyenes, töretlen ívű, egy tudatosan és következetesen, nagy belső fegyelemmel végigvitt életút, mely telve volt nehézséggel, küzdelemmel, akadályokkal, de Eti életszeretete, életformája, humora és elhivatottságból eredő tett- és munkavágya ezeket mind legyőzte – foglalta össze a kiállító művész életpályáját és művészi ars poeticáját Magassy Lajos művészettörténész.


A tárlaton a jubiláló művésznő két tanítványának, Győrffy Gabriellának és Fülöpné Farkas Gyöngyinek is megtekinthető egy-egy alkotása.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...