Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy éjszaka  a múzeumokban
A soproni Huszármúzeumban is várták a látogatókat Fotó: Griechisch Tamás

Egy éjszaka a múzeumokban

| Munkatársunktól | Kultúra

Idén is sikeres volt a múzeumok éjszakája. 17. alkalommal rendezték meg az országos programot, amelyhez csatlakozott több soproni kiállítóhely is.

– Színvonalas, többször újszerű előadásokat láthattak a vendégeink a múzeumok éjszakáján – mondta lapunknak dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – Idén szinte minden kollégám tartott valamilyen előadást, speciális vezetést vagy foglalkozást, amelyekre egytől egyig nagy volt az érdeklődés. Vendégelőadónk is érkezett a Pécsi Egyetemről, Majdán János a magyarországi vasúttörténet egyik legavatottabb szakértője.  

Dr. Tóth Imre Papp Attilával tartott közös előadást, míg a múzeumigazgató a téma történelmi hátterét ismertette, addig a színművész a hozzá kapcsolódó irodalmi alkotásokból válogatott. A Várfalkertben az eső után meg tudta tartani Retro Sopron előadását Bolodár Zoltán, de a Pékmúzeum kínálata iránt is sokan érdeklődtek.

– A perec- és fonottkalács-sütögetést próbálhatták ki a családok Ágoston István vezetésével – folytatta Ilyés Éva, a múzeum működtetési vezetője. – A gyerekeknek, felnőtteknek a saját nyelvükön magyarázta el a pékmester a folyamatokat. Baranyai Konrád zenés poncich­ter műsorral készült, ezt a nagy érdeklődés miatt kétszer is megtartotta.

A Soproni Evangélikus Múzeum is kinyitott kapuit szombaton, a Huszármúzeumban és a Kőszegi úti vasútmúzeumban is várták az érdeklődőket. A vadászati múzeum mellett a Károly-kilátóba is ingyenesen lehetett bemenni, itt kreatív programokkal fogadták a családokat. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...