Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dzsesszrobbanás az ünnepi heteken
Az öthetes ünnepi hetek alatt a gyerekeknek, a családoknak is kínálnak érdekes programokat Fotó: Soproni Téma-archívum

A Soproni Tavaszi Napok programja a hétvégén kezdődik és április 2-ig tart

Dzsesszrobbanás az ünnepi heteken

| Munkatársunktól | Kultúra

Európában először Sopron adhat otthont a műfaj világsztárjait felvonultató nemzetközi ütősfesztiválnak, a SopronDrumnak júniusban. Mindemellett megújult formában, tematikus hetekkel jelentkezik a város ünnepi kulturális fesztiválja, a tavaszi napok pedig szombaton startol.

Európában először Sopron adhat otthont a műfaj világsztárjait felvonultató nemzetközi ütősfesztiválnak, a SopronDrumnak júniusban. Mindemellett megújult formában, tematikus hetekkel jelentkezik a város ünnepi kulturális fesztiválja, a tavaszi napok pedig szombaton startol.


A Pro Kultúra nyári programjairól Budapesten tartott sajtótájékoztatót a cég vezetése. Itt Pataki András ügyvezető elmondta: arra törekedtek, hogy a műfaji és stílusbeli változatosság jegyében a legszínesebb programkínálatot biztosítsák nemcsak a soproniaknak, hanem a turistáknak is. Így június 8-tól július 15-ig öt héten át a minőségi kultúráé lesz a főszerep Sopronban és környékén.


Az öthetes program elsőként a jövő generációját, valamint a családokat szólítja meg. A már hagyománnyá vált „Sopron zenél” program évente visszatérő lehetőség a fiatal zenésznemzedék számára a bemutatkozásra és a nemes versengésre. 11. alkalommal rendezik meg a Tündérfesztivált, a rendezvény idén rengeteg zenei, színházi programmal várja a gyerekeket, akiket zárásként este a barlangszínházban az ExperiDance táncegyüttes mesemusicalje, a Cinderella varázsolja majd el.


A SÜH nagy vállalkozása a június 11-től június 17-ig tartó SopronDrum fesztivál, amelynek művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, aki kiemelte, hogy a meghívott világsztárok nemcsak muzsikálnak majd, hanem kurzusokat is tartanak az ideérkező magyar és külföldi középiskolás, valamint egyetemista művészeti hallgatóknak.


A SÜH keretében rendezik meg a HétTánc Festet, a Sopron Classic két hetében a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban.

A SopronDrum fesztivál művészeti vezetője, Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész
A sajtótájékoztatón elhangzott, az egész nyári szezon alatt népszerű hazai énekesek, színházi előadások, német nyelvű operettek és olaszul énekelt opera is szerepel a fertőrákosi barlangszínház 2018-as szezonjában, ahol 42 alkalommal 18 féle produkciót láthatnak a nézők.


A 2018-as Soproni Tavaszi Napok mottója a „Hajtás”! – ezt már a hétfői soproni sajtótájékoztatón mondta Pataki András, ahol a tavaszi rendezvényeket ismertette. – A szónak többféle jelentése és sokféle üzenete kel életre a programsorozat alatt.


A tavaszi napok egy nagyszabású családi rendezvénnyel, a Huszárvágás című programmal kezdődik március 11-én. (Ennek előzetesét lapunk negyedik oldalán olvashatják.)


Ugyanezen a napon nyílik meg a Munkácsy-teremben a soproni képző- és iparművészekből álló Fidelissimart alkotói kör kiállítása.

Molnár Anikó és Papp Attila, a Mindörökké Júlia című előadás két szereplője

Március 17-én és 18-án papírba öltözik a Festőterem, ugyanis a 30 éves Magyar Origami Kör kiállításának ad otthont. A tavaszi napokon a Petőfi Színház is sokszínű kínálattal várja a nézőit. Zenei élményből sem lesz hiány: a Haydn Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című művét adja elő a Wespa vonósnégyes. Húsvét hétvégéjén rendhagyó programokkal várja a családokat a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. A tavaszi napok zárásaként (április másodikán) a Fő téren az Attila fiai társulat nevű rock­szer­veződés lép fel.
A Soproni Tavaszi Napok aktuális programjairól előzetesen beszámolunk.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...