Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Divatos könyvek
Kőműves Renáta könyvtáros a legnépszerűbb kötetekkel Fotó: Németh Péter

Divatos könyvek

| P. Horváth László | Kultúra

A városi könyvtárban ismét elkészítették a legtöbbet kikölcsönzött könyvek listáját. Egyre többen érdeklődnek a kézműves, illetve receptkiadványok iránt.

A Széchenyi István Városi Könyvtár a közelmúltban ismét elkészítette a legtöbbet kikölcsönzött könyvek listáját. Ebből kiderült, hogy a legkeresettebbek továbbra is a bestsellerek, a szépirodalmi művek, szakirodalmi könyvek, ezeken belül a szakácskönyvek, útikönyvek, tankönyvek. 

– A szépirodalmi művek népszerűségi listáját Náray Tamás két könyve, a Zarah és folytatása, a Zarah öröksége vezeti – mondta lapunknak Kőműves Renáta könyvtáros. – A Zarah örökségére egyébként már előjegyzés van. A szintén magyar író, Grecsó Krisztián Vera című könyve a harmadik a sorban, annak ellenére, hogy csak idén márciusban jelent meg, már 13-an várnak rá.

A külföldi szerzők közül ­Raphaelle Giordano neve is berobbant a köztudatba: „A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van” című könyve hamar közkedvelt lett. Megfigyelhető, hogy szívesen olvassák az emberek a történelmi korokat megelevenítő családregényeket is.

A szakkönyvek között Orvos-Tóth Noémi tavaly megjelent „Örökölt sors” című művére a legnagyobb a kereslet, tizennégyen jegyezték elő. Michelle Obama önéletrajzi könyve, az „Így lettem” is megjelenése óta nagyon keresett. Borbás Marcsi legújabb szakácskönyve, a „Magyarország finom” is törekszik felfelé, tavalyi megjelenése óta sokan kíváncsiak rá. Megtudtuk, egyre többen követnek valamilyen speciális – gluténmentes, szénhidrátcsökkentett, laktózmentes, cukormentes, vegetáriánus – étrendet, így népszerűek az ilyen témájú szakácskönyvek is.

A legnépszerűbb úti célok az év első felében Olaszország, Portugália és Franciaország voltak. A nyár eleji roham után az ősz kezdetével visszakerültek a polcra az útikönyvek.

– Érezhető az egyre nagyobb érdeklődés a kézműves kötetek iránt, mondhatjuk, hogy ez az új trend. Kedvelt a Horgolt szundipajtik, de keresnek még kötéssel, varrással, hímzéssel, valamint festéssel, rajzolással kapcsolatos könyveket is – zárta ­Kőműves Renáta. 

60 ezer kölcsönzés

Az év első felében a beiratkozott 3721 olvasó közel 60 ezer dokumentumot kölcsönzött ki a soproni könyvtárból. Ebbe a könyvek mellett beletartoznak a folyóiratok, zenei albumok, hangoskönyvek is.

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Kultúra a kapualjban

Kultúra a kapualjban

2020. 06. 03. | P. Horváth László

Korlátozott módon, de ismét lehet könyveket kölcsönözni a városi könyvtárból. A kezdeményezés jó lehetőség arra, hogy továbbra is olvasnivalóhoz jussanak az érdeklődő soproniak, a diákok.