Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Díjazott filmes oboaművész
Ivanics Ferenc Fotó: Németh Péter

Díjazott filmes oboaművész

| Bertha Ágnes | Kultúra

Ivanics Ferenc úgy tervezi, legalább öt végzettsége lesz – köztük oboatanár, rendező és közgazdász –, saját vállalata, és végleg biztosan nem hagyja el ­Sopront.

– Felnőttként is kreatív emberként tudom elképzelni magam – vázolta Ivanics Ferenc, a Szent Orsolya Gimnázium 11.ag osztályosa. Fiatalként is szerteágazó az érdeklődése – kitüntetések sora bizonyítja oboatudását, két zenekarban is játszik, filmez, vív, tagja iskolája diákönkormányzatának, és közben a bizonyítványra sem lehet panasz. 

– Alsós korom óta zenélek – mesélte Feri. – Hangszeres óráimra Szénási-Rovó Diána tanárnőhöz járok. A szolfézstanárom Kocsis-Holper Zoltán volt, így igazi zenei egyéniségek terelgettek, terelgetnek.

Feri a veszprémi regionális oboaversenyen nemrégiben arany minősítést érdemelt ki, az országos oboaversenyen pedig 3. lett. Otthon érzi magát a soproni zeneiskola falai között, sikerei és eredményei elismeréseként játszott az izraeli cserediákokkal adott koncerten, illetve a kamarazenekarral Kemptenben is járt.

A zene mellett a másik nagy szerelem a filmezés. – Az első komoly filmünket osztálytársaimmal két éve készítettük az Orsolyiták Sopronban címmel, ezzel az ökomenikus diákfilmszemlén 2. helyet érdemeltünk ki. Tavaly Az Úriember című legóanimációnkkal 1. díjat és közönségdíjat nyertünk ugyanezen a megmérettetésen.

A fiatalember úgy látja, több filmes hiányszakmára – mint a rendezőasszisztens vagy az operatőr – jelentkezhetnek a fiatalok, így nem veti el annak a lehetőségét sem, hogy ezek egyikében lelje meg hivatását. – Elsőként szeretnék egy gazdasági egyetemet elvégezni, mellette a Bartók-konzervatórium felkészítő kétéves képzését is szeretném megcélozni, majd oboatanári képesítést is szereznék, na és persze a filmezés is remélhetőleg az életem része marad. 

Kapcsolódó cikkek

Földes Tamásné 1953–2021

2021. 01. 20.

Életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Földes Tamásné, születési nevén Szili Antónia Mária, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Osztályának volt osztályvezető-helyettese.