Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Díjazott filmes oboaművész
Ivanics Ferenc Fotó: Németh Péter

Díjazott filmes oboaművész

| Bertha Ágnes | Kultúra

Ivanics Ferenc úgy tervezi, legalább öt végzettsége lesz – köztük oboatanár, rendező és közgazdász –, saját vállalata, és végleg biztosan nem hagyja el ­Sopront.

– Felnőttként is kreatív emberként tudom elképzelni magam – vázolta Ivanics Ferenc, a Szent Orsolya Gimnázium 11.ag osztályosa. Fiatalként is szerteágazó az érdeklődése – kitüntetések sora bizonyítja oboatudását, két zenekarban is játszik, filmez, vív, tagja iskolája diákönkormányzatának, és közben a bizonyítványra sem lehet panasz. 

– Alsós korom óta zenélek – mesélte Feri. – Hangszeres óráimra Szénási-Rovó Diána tanárnőhöz járok. A szolfézstanárom Kocsis-Holper Zoltán volt, így igazi zenei egyéniségek terelgettek, terelgetnek.

Feri a veszprémi regionális oboaversenyen nemrégiben arany minősítést érdemelt ki, az országos oboaversenyen pedig 3. lett. Otthon érzi magát a soproni zeneiskola falai között, sikerei és eredményei elismeréseként játszott az izraeli cserediákokkal adott koncerten, illetve a kamarazenekarral Kemptenben is járt.

A zene mellett a másik nagy szerelem a filmezés. – Az első komoly filmünket osztálytársaimmal két éve készítettük az Orsolyiták Sopronban címmel, ezzel az ökomenikus diákfilmszemlén 2. helyet érdemeltünk ki. Tavaly Az Úriember című legóanimációnkkal 1. díjat és közönségdíjat nyertünk ugyanezen a megmérettetésen.

A fiatalember úgy látja, több filmes hiányszakmára – mint a rendezőasszisztens vagy az operatőr – jelentkezhetnek a fiatalok, így nem veti el annak a lehetőségét sem, hogy ezek egyikében lelje meg hivatását. – Elsőként szeretnék egy gazdasági egyetemet elvégezni, mellette a Bartók-konzervatórium felkészítő kétéves képzését is szeretném megcélozni, majd oboatanári képesítést is szereznék, na és persze a filmezés is remélhetőleg az életem része marad. 

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Kultúra a kapualjban

Kultúra a kapualjban

2020. 06. 03. | P. Horváth László

Korlátozott módon, de ismét lehet könyveket kölcsönözni a városi könyvtárból. A kezdeményezés jó lehetőség arra, hogy továbbra is olvasnivalóhoz jussanak az érdeklődő soproniak, a diákok.