Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dalba foglalt történelem
T. Horváth József és Jacsó Erika az Ágfalvi ballada 1921 előadása közben.

Dalba foglalt történelem

| Etzl Edgár | Kultúra

– Már egy éve készültem a soproni népszavazás századik évfordulójára, a centenárium megünneplésére – kezdte T. Horváth József zeneszerző, tanár.

– Sokat gondolkodtam azon, hogy mivel tudnék hozzájárulni az ünnephez, ezért alaposan átnéztem a népszavazáshoz vezető események történetét. Meglepődtem azon, hogy a velencei szerződést kikényszerítő második ágfalvi ütközetben milyen sok fiatal, magyar önkéntes harcolt. A csatának három hősi halottja volt, az Ágfalvi ballada 1921 című dal nekik, Machatsek Gyula és Szechányi Elemér egyetemistáknak, és Pehm Ferenc pénzügyi tisztviselőnek állít emléket.

A másik, 7107 című felvétel már vidám hangulatú. – Az 1921. december 17-i újságcímlapon az állt: 7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk. Tulajdonképpen ez a mondat adja a dal refrénjét is. – Történelemtanárként arra gondoltam, ha a dalban elhangzó számot megjegyzik tizenéves diákjaim, az segíti őket a történtek megismerésében, megértésében.

A szerzemények ingyenesen meghallgathatók T. Horváth József csatornáján, a legnagyobb videómegosztó oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...