Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csodás alkotások hulladékokból

Csodás alkotások hulladékokból

| Madarász Réka | Kultúra

Oláhné Zrínyi Andrea mindent elrak és felhasznál, ami még jó lehet valamire. Mindaz, ami másnak a szemetesében köt ki, számára igazi kincs: valóságos csodákat varázsol hulladékokból.

Andi a lányával volt gyesen, amikor hobbit keresett magának. A kismamának az egyik magazin helyettesítette az internetet. A szórakozásból végül mánia lett: a kreatív hölgy érdekes és különleges tárgyakat barkácsol, amelyekre a családtagok és a közeli ismerősök általában azonnal lecsapnak.  

– Az egész azzal kezdődött, hogy kaptam ajándékba egy nagyon szép boltíves falitükröt, és nem tetszett a barna bőr kerete – mesélte Andi. – Gyúrtam sóból és lisztből alapanyagot, kinyújtottam, és 1×1 centiméteres kockákra vágtam. Különböző ideig sütöttem őket, és különböző árnyalatokat kaptam – a fehértől a barnáig. Mozaikszerűen a keretre ragasztottam a négyzeteket, a végeredmény azóta is a lányom szobájának falát díszíti.

Andrea egyáltalán nem tartja eredetinek, ha valaki előregyártott alapanyagokat vásárol a hobbiboltban, a borsos árakról nem is beszélve. Ő valódi újrahasznosítást végez. Munkahelyén, az egyik kocsmában a vendégek közül sokan mesteremberek, asztalos is van köztük. Kap tőlük lécdarabokat; festővászon helyett fenyődeszkát, hobbiragasztó helyett pedig PVA faipari ragasztót használ. Az akrilfestéket különböző színezőpasztellákkal összekevert falfestékkel helyettesíti, majd selyemfényű lakkal keni le. Az olcsó és környezetbarát alapanyagok utáni kutakodás ugyanolyan örömet jelent számára, mint maga az alkotás.

Kapcsolódó cikkek

Díjnyertes alkotások

Díjnyertes alkotások

2022. 06. 22. | Köves Andrea

Rendhagyó módon a XXII. és a XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit idén együtt köszöntötték vasárnap a Festőteremben. A hagyományokon nem vá...

Ez történt

Ez történt

2022. 06. 22.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.