Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Családi kalandozások
A Központi Bányászati Múzeumban a gyerekek beülhetnek egy fából készült csillébe is. Fotó: Bóta Luca

A Lenck-villa és kertje egész napos szórakozást kínál

Családi kalandozások

| Köves Andrea | Kultúra

Élménydús családi programokat kínál a nyárra a Soproni Múzeum. Összeállításunkban kalandozunk a bányászati múzeumban, a Lenck-villában és a Macskakőben is.

Szabadhegyi Zita megyei múzeumi koordinátor három izgalmas helyszínt is ajánl a családoknak. Elsőként a Deák téri Lenck-villára hívja fel a figyelmet. A Soproni Múzeum legújabb kiállítótere és annak parkja akár egész napos szórakozást kínál. A villa minden egyes termében múzeumpedagógiai játékok várják a családokat: gyerekek és szüleik, nagyszüleik felpróbálhatnak korabeli kalapokat, többfajta századfordulós viseletet, a pinceszinten a személyzet tagjaival együtt járhatják be a műhelyeket, benézhetnek a lovat patkoló kovácshoz, a hordókészítő kádárhoz, a korsót mintázó fazekashoz vagy éppen a molnárhoz.

Közkedvelt helyszín a Szent György utcában található Macskakő Gyermekmúzeum. Néhány éve vehették birtokukba a gyerekek a régió első gyermekmúzeumát. A helyiek és a kirándulók nagyon hamar megszerették, szülőkkel, nagyszülőkkel érkeznek a legkisebbek, hogy közösen fedezzék fel a letűnt korok világát. A Macskakőben az utcafronton kapott helyet a múzeum, az udvarra nyíló épületrészben pedig egy foglalkoztató helyiség található. A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött belső terek nyílnak meg, ahol a kicsik játszva tanulhatnak a kiállítótérben.

A Fő tértől nem messze, a volt Esterházy-palotában, a Templom utca 2. szám alatt található a Központi Bányászati Múzeum, ahol bányászati gépeket és gazdag ásványgyűjteményt lehet megcsodálni. Itt legjobban a gyerekek járnak, a pincehelyiségben igazi bányahangulat várja őket sötét folyosókkal, ahol fejlámpákkal felszerelt védősisakokban szaladgálhatnak. Az élménybányába egy csúszdán lehet lejutni, és ott a zegzugos folyosókon óriási puzzle-lal játszhatnak, bányászruhás fotókat készíthetnek, beülhetnek egy fából készült csillébe, megismerkedhetnek a fújtató működésével, sőt egy bányatelefonnal is játszhatnak. 

Múzeumok éjszakája: Június 26-án este országszerte kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várják az érdeklődőket. A Soproni Múzeum 4 helyszínen (a Lenck-villában, a Központi Bányászati Múzeumban, a Tűztoronyban és a Macskakő Gyermekmúzeumban) tart programokat a múzeumok éjszakáján. Részletek: sopronimuzeum.hu.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...