Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Cipőbe álmodott alkotások

| Köves Andrea | Kultúra

A soproni Scherfel Nóra neve, pontosabban saját nőicipő-márkája, a Mandragora egyre jobban cseng a hazai és a nemzetközi divat világában. Cipői az egyediségről és a természetességről szólnak.

– Kreativitásomat és a vizuális kultúra iránti vonzódásomat egyértelműen édesapámtól, kitartásomat és szorgalmamat pedig anyukámtól örököltem – meséli a Budapesten élő tervező.  

A különleges és egyedi dolgok mindig vonzották, mindez üzleti érzékkel párosul. Évekig a marketing területén dolgozott, a cipők világába véletlenül csöppent bele. A férje megrendelésére készülő egyedi cipő kapcsán ismerkedett meg egy tehetséges cipészmesterrel, Fabula Lászlóval. Teljesen lenyűgözte, hogy ugyanazzal a hagyományos technológiával dolgozott a saját műhelyében, ahogy több száz évvel ezelőtt a cipészek, munkái pedig valódi mesterművek. Ennek köszönhetően fogalmazódott meg benne, hogy saját nőicipő-márkát álmodjon. A Mandragora cipők limitált darabszámban és kézzel készülnek, különleges bőrökből. Nóra a divat fővárosában, Milánóban évente többször is megfordul az alapanyagok miatt.

De miért pont a Mandragora márkaelnevezést választotta? – A Mandragora egy misztikus gyógynövény, nevéhez rengeteg legenda fűződik, története ősidőkre nyúlik vissza. Legendája évszázadokon át megihlette a képzőművészeket, írókat, költőket. Ráadásul dallamos hangzása jól cseng a világ minden táján – meséli Nóra, aki tele van tervekkel. Jelenleg különleges, egyedi topánokat tervez menyasszonyok számára.

Munkájában, pontosabban szólva szenvedélyében a legszebb pillanat, amikor hosszas tervezés és kivitelezés után a kezébe veheti a cipőbe álmodott egyedi alkotást.
Scherfel Nóra Fotó: Scherfel Róbert

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...