Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Charleston vagy csárdás?

Charleston vagy csárdás?

| Munkatársunktól | Kultúra

Charleston vagy csárdás? A nézők döntöttek, ma a világon nincs olyan hely, ahol legalább percenként ne csendülnének fel Kálmán Imre-dallamok. Így történik ez most is a fertőrákosi barlangszínházban, ahol A chicagói hercegnő című jazzoperett látható háromszor. Magyar nyelven augusztus 10-én és 11-én, majd a következő nap németül.

A Budapesti Operettszínház előadásában népszerű magyar sztárénekeseket láthat a közönség. Így színpadra lép majd Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Homonnay Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Földes Tamás, Csere László és a magyar nyelvű esteken Szulák Andrea is.

Puskás Ferenc után Kálmán Imrét tartják a második legismertebb, leghíresebb magyarnak. Utolsó kívánságának megfelelően a bécsi központi temetőben állami pompával temették el olyan klasszikus zeneszerzők közé, mint Beethoven, Brahms vagy Mozart, miközben ő mindig is magyarnak tartotta, vallotta magát. Tehetségének titka a lelkében rejlett.

Talán kevésbé ismert, az operettkirály műveinek főhősnőiről nevezte el lányát, akinek összes keresztneve: Yvonne Sylvia Marica Josephine, de Kálmán Imre csak Yvonnekának szólította. Tőle tudjuk azt is, hogy a zeneszerző nem épp operettekbe illően élt. Hatalmas étvágya volt. Naponta ötször étkezett. Reggelire tejszínes kávé, lágytojás, konyak, kuglóf, vaj, méz. A villásreggeli szalámis szendvics, snapsz. Ebédre legalább három fogás és bor. Uzsonnára tejszínes kávé, aprósütemény. A vacsora libamáj, pecsenyék, desszertek. Lefekvéskor whisky. Vasárnaponként pedig a nagy kedvence került az étlapra, a káposztás cvekedli. Szerette az életet és az élet is adott számára rengeteg szépséget.

Így születtek a nagy klasszikus művei a Csárdáskirálynő, A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő. A chicagói hercegnő pedig az egyik legkülönlegesebb alkotása, igazi zenei kirándulás mindenki számára, aki szeretné megfejteni, mitől is zseniális Kálmán Imre.

A halhatatlan komponista 1928-ban Bécsben, s utána Budapesten bemutatott operettje keveset játszott darabja Kálmán Imre gazdag életművének. Pénz vagy monarchia, amerikai életstílus avagy európai tradíciók - ezek a darab alapkérdései, amelyek természetesen a mű zenei anyagában is megjelennek.  A színpadon egy jazz- és egy népizenekar segítségével az amerikai jazz számok mellett klasszikus operettmelódiák éppúgy felcsendülnek majd, mint cigány- és népzenei ihletettségű dalok.

A történet szerint Mary, az elkényeztetett amerikai milliomoslány fogadást köt barátnőjével, az ugyancsak dúsgazdag Edith Rockefellerrel, hogy melyikük tud európai útjuk során valami olyan különlegességet vásárolni, ami pénzért talán nem is kapható. A tét egymillió dollár. Az utazás során Mary megismerkedik Borisszal, egy képzeletbeli kelet-európai kis ország, Sylvária attraktív trónörökösével, és viharos találkozásukkal kezdetét veszi a világrendszerek küzdelme. A gazdag amerikai lány megvásárolja és átrendezi a reménytelen adósságokkal küszködő Sylvária uralkodói palotáját, de titokban Borisz szerelmére pályázik, a férfi pedig önbecsülését és kulturális hagyományait igyekszik megőrizni a mindent elsöprő tengerentúli befolyással szemben.


Időpontok:
    2018. Augusztus 10. Péntek 20:00 - Barlangszínház (magyarul)
    2018. Augusztus 11. Szombat 20:00 - Barlangszínház (magyarul)
    2018. Augusztus 12. Vasárnap 20:00 - Barlangszínház (németül)

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...