Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Buli Bendzsó módra
– Engem a közönség lelkes reakciója, a vidámságuk, a sok-sok kipirult táncos látványa feltölt – vallja Németh László, Bendzsó Fotó: Lovagi Milán

Már 13 évesen zenekart alapított a barátaival

Buli Bendzsó módra

| Köves Andrea | Kultúra

Bendzsó: ez a név fogalommá vált a soproni és a környékbeli zenés rendezvényeken. Akárhol szolgáltatja a talpalávalót, a fergeteges jókedv garantált. Védjegye, hogy együtt „lélegzik” a mulatozókkal, nem véletlen, hogy 2020-ra már nincs szabad időpontja.

– Édesapám gitározott, autodidakta módon tanult meg játszani a hangszeren, így én a zenébe nőttem bele – idézte fel a múltat Németh László, alias Bendzsó. – Óvodás koromban már a kezembe adta a gitárt, és egyszer csak azt vette észre a család, hogy játszom rajta. Apukám szerette volna, hogy én tanult zenész legyek, így kerültem zeneiskolába szülőfalumban, Egyházashetyén, ahova Celldömölkről jártak zenetanárok oktatni. Mivel épp gitártanár nem jött hozzánk, így zongorázni kezdtem. Tizenhárom évesen már zenekart alapítottam a barátaimmal, de akkor még ragaszkodtam a gitárhoz, ez sokkal menőbb volt a színpadon – mesélte mosolyogva a zenész.

Ám az egyik korai zenekara próbáján „lebukott”, hogy mennyire remek billentyűs, így onnantól kezdve már ebben a szerepben állt a színpadra. Közben autodidakta módon énekelni is kezdett: kiderült, hogy ebben is igazi tehetség. Közel két és fél évtizeddel ezelőtt önállósodott: egy szintetizátorral lépett fel különböző rendezvényeken nagy sikert aratva. 2003-ban került Sopronba családi indíttatásból, ekkor lett az Easy Five együttes tagja. Azóta is játszik különböző formációkban, ám a fő csapás az önálló muzsikálás a különböző bálokon, konferenciákon, lagzikon. Egy-egy fellépésen igazi színfolt mellette egy női énekes: Zsidákovits-Balogh Barbara. A hétvégéi a fellépésekről szólnak, ám hét közben sem ül „karba tett kézzel”, műhelyvezetőként tevékenykedik egy cégnél. Adódik a kérdés: hogy lehet hosszú éveken át bírni ezt az intenzív munkatempót?

– A válasz nagyon egyszerű: nagyon szeretem, amit csinálok – mondta Bendzsó. – Hét közben élvezem a munkám, remek emberek vesznek körül, hétvégén pedig minden egyes fellépés előtt izgalommal állok a színpadra, hogy aznap is megtörténik-e a csoda. Engem a közönség lelkes reakciója, a vidámságuk, a sok-sok kipirult táncos látványa feltölt. Az én munkámban az a szép, hogy nincs két egyforma buli, mindegyik egyedi. Szeretek kísérletezni is a színpadon az adott közönséghez igazodva.

Bendzsó számára nagyon fontos a jótékonykodás, nagy öröm számára, hogy kedvenc tevékenységével, a zenéléssel adakozhat. Találkozásunk után nagyobbik lányáért sietett a zeneiskolába, Réka is zongorázni tanul, úgy tűnik, a családi hagyomány folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...