Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Both Balázs: Üres ég alatt

A versek nem halott betűk, új életre kelnek valaki lelkében

Both Balázs: Üres ég alatt

| Köves Andrea | Kultúra

Üres ég alatt címmel jelent meg Both Balázs soproni költő legújabb verseskötete. A könyvet a napokban mutatták be a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A Rakovszky Zsuzsa Kossuth- és József Attila-díjas költő, író vezette közönségtalálkozó előtt beszélgettünk Both Balázzsal.

– Üres ég alatt – ezt a címet viseli ötödik verseskötete, amely meglehetősen sokrétű jelentéstartalommal bír…

– Az Üres ég alatt egy Szerb Antal idézet. Az író 1944-ben, amikor közreadta a 100 vers című gyűjteményét, a következőket írta az előszavában: „Kedves olvasó, ki tudja, mit tudsz megmenteni ezekben a szörnyű időkben, de ha kedves verseid veled lesznek, nem maradsz üres kézzel az üres ég alatt.”. Tőle kölcsönöztem ezt a címet, ezek a gondolatok illenek mostani könyvem üzenetéhez.

– Mi inspirálta azokat a verseket, amelyek az 5. kötetében helyet kaptak?

– Faludy György írta egyszer, hogy minden író a saját életét írja, így az engem ért újabb és újabb hatások nyújtanak inspirációt. Élmények, tapasztalatok, irányt adó olvasmányok, utazások, a lélek mély rétegeibe való lehatolás: mind-mind összeforr, és egy kegyelmi pillanatban születik a vers. Úgy gondolom, hogy egy vers egyszerűen meg akar íródni, amikor az imént említett élmények, benyomások, tapasztalatok ihletet adó lelki impulzussá érnek. Az viszont lehet, hogy nem a legelső, hanem a sokadik változat kerül majd egy folyóiratba vagy egy kötetbe.

– Nem csupán költő, hanem családapa is. Vajon a gyermekeihez eljutnak a versei, fogékonyak a művészetekre?

– A család megtartó ereje nagyon fontos számomra. Fiam, Ábel a történelem és a nyelvek kedvelője, lányom, Vanda örömmel műveli a zenét, a soproni zeneiskola oboa és zongora szakos növendéke, most is meglepi a közönséget egy zenedarabbal. Nagyon boldoggá tesz, hogy Orbán Júlia lehetővé tette, hogy a nyári Lenck-villában való bemutatóm után ilyen népes, érdeklődő közönség előtt beszélgethetünk a kötetről, és annak, hogy ennek lányom is részese lehet.

– Említette, hogy a könyv már nyáron megjelent, azóta kapott olyan visszajelzést, visszajelzéseket, amelyek fontos útravalóul szolgálnak?

– Sok olvasói visszajelzést kapok: ezek lényegesek az alkotó számára. Ha érkezik egy-egy üzenet messengeren, hogy egy vers mennyire megérintette olvasóját, akkor úgy érzem: a versek kiléptek a könyv lapjai közül, nem halott betűk, hanem új életre kelnek valakinek a lelkében.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...