Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Blues a karanténról
– A Sopronban töltött fiatalkornak akkor jön elő a segítő mivolta, amikor az ember elkezd dolgozni valahol máshol – nyilatkozta lapunknak Kollmann Gábor

Különleges születésnapra készül a híres soproni zenész

Blues a karanténról

| Köves Andrea | Kultúra

Kerek évfordulót ünnepel a napokban a neves soproni kötődésű szaxofonművész, Kollmann Gábor, aki a karantén idején is aktívan tölti a napjait. Az előadó budapesti otthonában válaszolt a kérdéseinkre az online térben.

– Művészemberként, akinek a napjait eddig a zenekari próbák, koncertek, illetve a tanítás tette ki, miként éli meg a mostani bezártságot?

– Egy csütörtöki délutánon két órán belül az összes márciusi koncertünket lemondták, aztán a rákövetkező héten június közepéig minden további programot. Az ember próbál alkalmazkodni az új helyzethez, szerencsére a családommal együtt tölthetem el ezt az időszakot. A 12 és 14 éves lányaimat sem láttam soha ennyit, mint mostanában, amit nagyon élvezek. Közös otthoni programokat keresünk, próbálunk a számítástechnika rejtélyeiben elmerülni az online oktatás miatt. A Bartók-konziban tanítok, így nekem is kell online órákat tartanom. Elég sok változás volt eddig is az életemben, sokszor volt szükségem az újratervezésre, így a mostani helyzethez is úgy érzem, sikerült viszonylag rugalmasan

alkalmazkodnom.

– Tíz éve vezeti a nemzetközi hírű Budapest Jazz Orchestra zenekart. Azt, hogy milyen összetartó együttesről van szó, az is mutatja, hogy egy nagy visszhangot kiváltó dallal: a Quarantine Blues-zal lepték meg a közönséget.

– Éves szinten negyven koncertünk és több stúdiófelvételünk van, átlagosan egy évben 150 napot dolgozunk és töltünk együtt. Az első napokban e-mailen tartottuk a kapcsolatot, akkor még nem látszott olyan veszélyesnek a helyzet. Sajnos hamarosan sokkal rosszabb arcát mutatta a vírus, ekkor támadt Schreck Ferencnek az az ötlete, hogy csináljunk egy új számot, mely a mostani helyzetről szól, és jelenjünk meg vele az online térben. Otthon mindenki felvette magát képpel és hanggal a telefonjával, és ez lett később összevágva. A dal Hárs Viktor szerzeménye és hangszerelése, Urbán Orsit, a nagyszerű dzsessz énekesnőt kérte fel a dal eléneklésére.

– Mennyire meghatározó az életében a „soproniság”?

– A soproni lét olyan speciális, mint az éghajlatban a mikroklíma. A Sopronban töltött fiatalkornak akkor jön elő a segítő mivolta, amikor az ember elkezd dolgozni valahol máshol. Sopronból elmenni és megpróbálni máshol érvényesülni, nem nehéz, mert olyan értékekkel vértezi fel az embert, ami igazi mankót ad a pályáján.

– Talán nem titok, hogy a napokban tölti be 50. életévét. Hogy készül az évfordulóra?

– Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt években a Pro Kultúra felfedezte a Budapest Jazz Orchestrát, így rendszeresen koncertezhetünk a szülővárosomban. A Soproni Petőfi Színház mellett nőttem fel, számos ünnepségen, koncerten léptem fel itt gyermekként. A nagypapám, Kormos Lajos a színháznak néhány évig az igazgatója volt, hálás vagyok, hogy emlékét ápolja Pataki András mostani igazgató. A jó kapcsolatnak köszönhetően mertem nagyot álmodni: elterveztem, hogy a színházban tartok egy születésnapi koncertet azokkal a művészekkel, akikkel az elmúlt években emlékezetes koncertet adtam, illetve két híres előadót is szeretnék meghívni. Nekem óriási dolog lenne gyermekkorom meghatározó színpadán játszani kerek születésnapom alkalmából. Ha létrejön ez a produkció Sopronban, akkor Budapesten is ugyanezzel a programmal adok majd születésnapi koncertet. Nem lényeges, hogy mindezt nem lehet most tavasszal megtartani, elvégre ősszel is 50 éves leszek. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...