Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Becsülettel a hazáért
Vörös Ákos és édesanyja: Vörösné Komlós Klárának nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a korhű dokumentumokat megőrizze a család Fotó: Pluzsik Tamás

Személyes emlékek Sopron viharos történetéből

Becsülettel a hazáért

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Bemutatták Vörös Ákos: Becsülettel a hazáért című könyvét a hétvégén a városházán. A kötet a száz évvel ezelőtt elhunyt Szántó Róbert főhadnagynak és vértanú társainak állít emléket.

– A százéves jubileum adta elsősorban az apropót, de egyúttal kötelességemnek is éreztem, hogy édesanyám nagybátyjáról, Szántó Róbert főhadnagyról és vértanú társairól a családunk birtokában lévő dokumentumok és fotók, valamint levéltári anyagok felhasználásával könyv formájában is megemlékezzek – mondta Vörös Ákos, a Soproni Egyetem idegen nyelvi központjának mestertanára. – A 21 éves korában mártírhalált halt fiatalember, Szántó Róbert az embertelenségben is igaz ember tudott maradni. Társával, Fennesz Rezsővel együtt a maguk életáldozatával akkor is és ma is reményt adtak és adnak mindnyájunk számára.

A szerzőtől azt is megtudtuk, hogy a könyv létrejöttéhez nélkülözhetetlenek voltak a kordokumentumok. Ezek megőrzéséért az egész családnak, de különösen az édesanyjának, Vörösné Komlós Klárának jár köszönet.

– A soproni és Sopron környéki mártírokra emlékezni kell és szükséges, hisz az emlékezés megpróbálhatja, ha nem is visszaadni, de kiegyensúlyozni mindazt, amit az áldozatoktól elvettek – fogalmazott a könyvbemutatón dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, aki nemcsak a jelenlévők, hanem a széles nagyközönség figyelmébe is ajánlotta a kötetet.

A Becsülettel a hazáért című könyv nemcsak a szerző nagybátyjának, illetve a tomboló vörösterror többi áldozatának állít emléket, hanem az I. világháború hőseinek és annak a történelmi Sopron vármegyének is, mely egy évszázaddal ezelőtt belekerült a történelem viharába.

Szántó Róbertről: 1919. július 4-én, száz éve végezték ki a mindössze 21 éves ­Szántó Róbertet és társát, Fennesz Rezsőt, valószínűleg ők voltak az 1919-es vörösterror utolsó áldozatai. Mindenféle tárgyalás és ítélet nélkül, önhatalmúan létrehozott rögtönítélő bíróság hozta meg az ítéletet és lőtték le őket a Szent Mihály temetőben. A két férfi bűne az volt, hogy miután a Sopron környéki falvak lakói Nagycenkről Sopronba indultak a Tanácsköztársaság megdöntésére, ők is segítették a vonulás irányítóját, Türk Károlyt.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...