Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barokk témák – jubileumra

Barokk témák – jubileumra

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Barokk témák címmel nyílt kiállítás a Lábasházban a 150 éves jubileumát ünneplő Soproni Múzeum rendezésében.

– 150 éve annak, hogy négy soproni lokálpatrióta, Fábry Nán­­dor, Paur Iván, id. Storno Fe­­renc és Tibold Károly, többek között az előző évben megkezdett gázvezeték-fektetés közben a föld mélyéből előkerült nagyszámú római kori lelet és régiség megmentésére megalapították a mai közgyűjtemény elődjének tekinthető Soproni Művészeti és Történészeti Egyletet – fogalmazott köszöntőjében dr. Fodor Tamás polgármester.

– 1867. július 22-én a vidéki városi múzeumok közül a soproni volt az első, amely hivatalosan is megkezdhette működését. 1923-ban Thurner Mihály polgármester gondoskodásának köszönhetően a múzeum Sopron város tulajdonába és fenntartásába került át, majd 1951-ben államosították. 2013 óta ismét a város intézménye. A Sop­­roni Múzeum alapításának évfordulója alkalmat nyújt arra, hogy ezzel az impozáns kiállítással a múzeum megmutathassa a nagyközönségnek gyűjteménye azon kincseit, amely a rak­­tárakban vagy a grafikai tárlókban rejtőzik.

A lábasházi kállításon több különlegességgel  is találkozhatunk a múzeum metszet-  és festményanyagából fotó: Pluzsik Tamás

A kiállításon több különlegességgel is találkozhatunk a mú­­zeum metszet- és festményanya­­gából, így például azzal a női portréval, amely alól a restaurálás során egy korábbi alkotás került elő, így most mindkettő megtekinthető. Dorff­­maister István (1741–1797) Schilson báró apo­­te­­ó­­zi­­sa című festménye is látható a jubileumi tárlaton. Az 1893-ban lebontott régi városháza mennyezetképéhez készült vázlat is csak a szakemberek előtt volt eddig ismert. A ki­­állítás május 31-ig tekinthető meg. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...