Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bánk bán – örök emlék
Dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó az előadás plakátjával, illetve Melindaként a hatvan évvel ezelőtti bemutatón Fotó: Pluzsik Tamás; archív

Akkora sikere volt a darabnak, hogy hétszer adták elő

Bánk bán – örök emlék

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Hatvan évvel ezelőtt, 1959 áprilisában a Soproni Erdészeti Technikum színjátszó csoportja a budapesti Nemzeti Színház támogatásával a Soproni Petőfi Színházban előadta Katona József: Bánk bán című drámáját. Lapunknak az akkori Melinda elevenítette fel élményeit.

A címszerepet a közelmúltban elhunyt, akkor elsőéves faiparos egyetemista, Keszthelyi Lajos alakította, Melinda szerepének megformálója pedig a technikum akkor harmadikos diákja, Schneider Ildikó volt.

– Az előzményekről annyit, hogy abban az időben szerepelt a Nemzeti Színház műsorán a Bánk bán Vámos László rendezésében, Bánk alakítója Bessenyei Ferenc volt, míg az „én szerepemet”, Melindát Váradi Hédi játszotta – mesélte dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó okleveles erdőmérnök, az Erdészeti Múzeum nyugalmazott igazgatója. – Mi már javában készültünk az előadásra, amikor nagy meglepetésünkre Major Tamástól, a Nemzeti Színház akkori igazgatójától március utolsó vasárnapjára meghívást kaptunk, hogy nézzük meg a darabot.

Az előadás nagy meglepetéssel is szolgált a soproni diákoknak, hisz nem azt a szöveget hallották vissza, amit ők megtanultak, sőt már kívülről tudtak, hanem egy, a politika által átírt, az akkori ideológiai irányvonalnak megfelelőt.

– Az első sorokban ültünk, jól emlékszem, kis híján súgtunk a színészeknek, Tőkés Annának, Keres Emilnek, Sinkovits Imrének, hogy itt valami nem stimmel, rossz szöveget mondanak, hisz nekünk Firbás Oszkár tanár úr nem ezt, hanem az eredeti, Katona József textust adta a kezünkbe és tanította be.

Szép gesztus volt Major Tamástól, hogy a soproni diákok előadására kosztümöket, díszleteket, kulisszákat adott kölcsön, sőt a próbák során egy időre Bodnár Sándor rendezőt is elküldte Sopronba, hogy legyen segítségére a csapatnak az egyes jelenetek beállításában.

– Eredetileg csak két előadás volt tervbe véve, a plakátokat is ennek megfelelően nyomtatták, de végül is összesen hét alkalommal állítottuk színpadra Katona József történelmi drámáját – tette hozzá dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó. – Az egyik alkalommal egy felvonás erejéig még a Kossuth Rádió is bekapcsolódott az előadásunkba, illetve riportokat készítettek velünk. Örök emlék marad számomra ez a néhány este. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...