Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Balettbemutató: Farinelli
Carlo Broschi kalandos életét, eltitkolt szerelme iránti érzéseit, önmagával vívott harcait mutatja be a grandiózus táncmű. Fotó: Pluzsik Tamás

Barokk táncos időutazás a fertőrákosi barlangszínházban

Balettbemutató: Farinelli

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Június 26-án ősbemutatót láthatott a fertőrákosi barlangszínház közönsége. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballet koprodukciójában a Farinelli című, látványos, huszonkét szereplős barokk balett méltán aratott nagy sikert.

Már maga a történet is izgalmas: a Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi (1705–1782) a XVIII. század egyik leghíresebb kasztrált operaénekese (életéről Farinelli – A kasztrált címmel, Gérard Corbiau rendezésében film is készült, mely 1995-ben Golden Globe-díjas lett), a korszak megasztárja volt. Amikor színpadra lépett, a nők közül többen a nézőtéren elájultak, sőt, a legenda szerint a hangja gyógyított is. Az ő kalandos életét, eltitkolt szerelme iránti érzéseit, önmagával vívott harcait mutatta be a grandiózus táncmű, melyben természetesen rendkívül fontos szerepet töltött be a zene. Scarlatti, Nyman, Klaus Nomi muzsikái mellett megszólaltak annak a Händelnek a szerzeményei is, aki kimondottan versenyzett azért, hogy egy-egy művét annak idején Farinelli adja elő. Az operaénekes a fennmaradt história szerint képes volt egyetlen levegővétellel 250 hangot kiénekelni. Mindezek tükrében komoly kihívást jelentett megfelelő hangú énekest találni a produkcióhoz, végül sikerült megnyerni Kevin Elsnig kontratenort, aki három évvel ezelőtt tűnt fel egy osztrák televíziós tehetségkereső versenyen, ahol „a dél-stájerországi aranyhang” jelzővel illették. Elsnig négy dalt énekelt az előadásban, mindegyiket vastapssal honorálta a barlangszínház közönsége.

A táncműben a címszerepet a francia származású Florient Cador, a St. Pölten-i Europaballett sztártáncosa formálta meg, míg V. Fülöp spanyol királyt Ruszlan Szojengosev, a királynőt pedig Horváth Renáta, a Sopron Balett tagja alakította. Az előadáshoz, melyet Artur Kolmakov és Peter Breuer koreografált, illetve rendezett, Gerlinde Brendinger tervezésében 150 különleges jelmez készült. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...